Правилно съчетаване на продуктите

Правилно съчетаване на продуктите

Правилното съчетаване на продуктите помага да се преодолее проблемът с излишните килограми, имунната система укрепва, жизненият тонус се увеличава.

Причината националните кухни да не променят векове наред традиционните си ястия, е в съчетанието на продуктите, проверено от поколения.

- Доматите се съчетават добре със зехтин, защото той спомага за по-лесното и бързо усвояване на най-полезното вещество в червените зеленчуци – ликопина.

В средиземноморските страни доматите от векове се овкусяват със зехтин или мазни сосове. Доматите се усвояват добре от организма и в съчетание с авокадо;

Доматите в съчетание с броколи са полезни за мъжкото здраве.

- Овесените ядки се съчетават добре с портокалов сок и затова точно тази комбинация е предпочитана от години от американците. Прясно изцеденият сок от портокал в съчетание с овесени ядки спомага за пречистване на артериите от вредния холестерол.

Това се дължи на взаимодействието на различни видове феноли в портокала и в овесените ядки.

- Боровинките са най-полезни, когато се консумират заедно с грозде. Антиоксидантите, които се съдържат в плодовете, оказват благотворно влияние най-силно в тази комбинация.

- Червените ябълки са богати на антиоксиданта квертицин, който има противовъзпалително действие. Той се съдържа в кожата на червените ябълки.

Съчетаване на продуктите

Квертицинът намалява риска от алергии и сърдечно-съдови заболявания, от Паркинсон и Алцхаймер. Шоколадът съдържа флавоноида катехин, който намалява риска от атеросклероза.

- Когато се консумират заедно, ябълките и шоколадът действат като ударен екип. Полезните им свойства се засилват. Вкусни и полезни са печените ябълки с шоколадова глазура и ябълков сок с шоколадови бисквити.

Вижте още:

- Веган храни за подмладяване;

- Храните за ежедневна красота;

- Кръвообразуващи храни.

3.9
Общо гласували: 16
5 3
4 9
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:
Мартина
Мартина
16.04.2016 18:11
Според мен, комбинацията от ябълка и шоколад също не е полезна, тъй като правилната консумация на плодовете е като самостоятелна храна. Смесването й с друга води до ферментация на плода в стомаха, заради различното време което им е нужно за обработка. И съответно резултата е стомашен дискомфорт.
0
0
Георгиева
Георгиева
01.03.2014 09:34
портокала при болен стомашно чревен тракт е непоносимо, това са диети за здрави хора, само разделното хранене и хранене по кръвна група, другото само може да ви навреди, изпитала съм го на собствен гръб
1
0
Гост
Гост
17.09.2013 00:08
Хубава статия, но само да вметна, че ябълката няма кожа, а кора, кожа имат животните :)
5
0
Неолина Недева
Неолина Недева
13.07.2013 18:40
Браво супер е. Благодаря за информацията.
0
0