Екологични опаковки за храна, които предпазват от вредни микроби

Екологични опаковки за храна, които предпазват от вредни микроби

Всичко, което изглежда купуваме днес, е опаковано в пластмаса - от играчки, до храни и др. Всъщност, хората произвеждат около 300 милиона тона пластмасови отпадъци всяка година, като около 14.5 милиона тона произвеждат пластмасови контейнери и опаковъчни материали. Този брой представлява почти 5% от всички твърди отпадъци, произведени годишно.

Това е много пластмаса, голяма част от която попада в сметищата и дори в нашите океани; знаейки, че разлагането на пластмасата може да отнеме няколкостотин години, екологичните последици от такива пластмасови отпадъци са причина за тревога.

Индустрията за опаковане, предвид такава всеобхватна търговска нужда, е най-големият потребител на синтетични пластмаси. Това не означава, че опаковката не е важна: тя може да бъде основен начин за поддържане на свежестта на определени храни като плодове и зеленчуци. Въпреки това и като се имат предвид екологичните последици от тежката употреба на пластмаса, има още по-голяма, належаща нужда от нови технологии за опаковане, които са екологични.

Изследователи от Технологичния университет Нанянг и Харвард изобретяватопаковъчен материал, който има двойна функция: той е биоразградим и предпазва храната от вредни микроби, което може да удължи свежестта и срока на годност на продукти като плодове и зеленчуци.

Според нова статия, публикувана в ACS Applied Materials & Interfaces, новата опаковка е направена от различни антимикробни и биополимерни съединения, включително зеин, царевичен протеин. Техниката на електропредене се използва за вплитане на тези различни компоненти заедно в опаковъчен материал.

Когато тестват своя продукт, за да преценят неговите антимикробни способности, изследователите установяват, че излагането на различни хранителни бактерии и гъбички или влажност стимулира опаковката да освобождава антимикробни съединения.

Екологични опаковки за храна

Изследователите тестват своите опаковки върху ягоди и ги сравняват с традиционните пластмасови опаковки за ягоди. Те откриват, че синтетичните опаковки удължават срока на годност на ягодите с няколко дни, което е обещаващ резултат. Опаковката също помага в борбата с бактериите, които се развиват върху опаковката, както и върху самата храна.

И тъй като опаковката е направена от царевичния протеин зеин, изследователите може да са открили материал, който, когато се използва в широк мащаб, може значително да намали количеството пластмасови опаковки. Обикновено ги виждаме да съдържат храна в нашите магазини за хранителни стоки. И както се надяват изследователите - опаковката може да има много повече приложения.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: