Когато мислим за Франция, асоциацията винаги е с висша кухня и висша мода. Наистина френската кухня е модел за изискан вкус и изтънченост. Може да се каже, че тя представлява западния модел на хранене по най-добрия начин.
Освен това кулинарните върхове на днешната френска кухня са преминали през големи трансформации, за да достигнат до сегашното си ниво, което се характеризира с микса от подправки и сосовете, обогатяващи храната.
Поднасянето на блюдата и избора на напитки към тях допълват цялостното представяне на храната на трапезата и така установяват практиката висшата кухня да стане национална кухня на Франция.
Отделно съществува и регионалната кухня, която предлага простонародни, но вкусни рецепти и така се създава един невероятно интересен микс от вкусове, аромати, поднасяне, говорещи за кулинарно богатство. Благодарение на него френската кухня е еталон за хранителни традиции.
Специалитетите на френската кухня са многобройни и е трудно да се направи избор, но все пак има някои блюда, които не бива да се подминават при запознаване с френската кухня.
Френски Рататуй
Това е простонародна храна, най- напред приготвяна от продукти, които се намират под ръка, а сега е толкова популярно, че е включено в менюто на реномирани заведения за хранене и на практика е част от висшата кухня. Представлява сготвени зеленчуци с подправки това е характерно ястие за Югоизточните части на страната.
Френско Касоле
Това е рецепта от южните региони на Франция. Представлява на практика фасул н наденички, но се прави по-бавно и затова е храна за по-специални случаи.
Френски Киш
Това е френски солен пай. Това е храна, представител на плаващите рецепти. Съставките варират, както и условията за консумацията му - студен или горещ.
Френско конфи с патица
Това ястие се прави с патешки бутчета, които преди това се овкусяват с подправки, характерни за средиземноморската кухня - мащерка, чесън и сол. Престояването в тази своеобразна марината за едно денонощие помага месото да се овкуси добре. Печените картофки са гарнитурата, подходяща за месото.
Френската лучена супа
Много просто за приготвяне и популярно ястие във Франция. То е от народната храна, навлязла и в менюто на изискани заведения за хранене.
Френски сирена
Най-известните изискани мезета са сирената във Франция. Те са едно огромно разнообразие, съставено от сини, меки и твърди сирена. Сервират се след основното ястие и преди десерта, винаги с вино.
Вижте още: