Сосът е добавката в храната, която я прави пикантна или сладка, задава нейния специфичен вкус и аромат и се явява едно от най-важните неща при възприемане на блюдото.
Добре известни са ни френските сосове - Бешамел, Велуте, Холандез, но как подправят храната в Испания, за да придадат типичен за кухнята си стил и вкус е интересна кулинарна тема.
Основните сосове на испанската кухня са любопитни с факта, че там храната е строго регионална, сосовете на баските са различни от каталунските, но имат и основни испански сосове, които са разпространени в цялата страна.
Ето и всички основни сосове във всички региони на Испания
Испански сос Софрито
Това е сос - фундамент на испанската кухня. Представлява комбинация от лук и домати в зехтин, готвени докато лукът добие кафеникав загар. Софрито, сложено в ястието в началото му засилва вкуса и акцентира на него.
Испански сос Пикада
Този сос се прави от ядки, хляб или двете в комбинация. Счукват се в хаванче и се запържват. Този сос позволява да се използват някои залежали продукти, които ще придадат плътност и калоричност на готвеното ястие и се ползват много в супи, основно на Балеарските острови.
Баски сосове
Пил-пил
Сосът със странно име и всъщност много интересно хрумване. Той се прави от пуширана треска в зехтин, който е подправен с чесън. Рибата отделя вода и желатин при готвене, които се разбиват на емулсия и така се получава сосът. Това е деликатен сос, който изисква майсторство за приготвянето му.
Салса де тинта
Преводът му е мастилен сос и се получава от сепия, приготвена в нейното мастило.
Лук, пипер и доматен сок се загряват в масло, добавя се сепията, която придава рибен аромат на соса, а пък самият сос прави рибата по-сладка. Сосът и ястието стават една цялост, както изобщо при храната на баските.
Каталунски сосове
Сос Ромеско
Това е главният сос на кухнята в Каталуния. В хаванче лешници и бадеми се счукват заедно с чушки, маслини, олио или зехтин, като може да се добави чесън или лук. Получава се паста, която се ползва за овкусяване.
Испански сос Айоли
Това е лесен сос, който се прави без яйца, макар да напомня майонезата, с мазнина, чесън и сол. Сосът е много пикантен, защото се слага много чесън и се ползва като дип за пържени ястия, както и за сандвичи.
Вижте още:
- Меню за вечна младост на Ан Хатауей;