Мусаката е почти пословично ястие у нас, което се смята за задължително условие за всяка домакиня. И това явно не е само у нас, тъй като ястието е царицата на всяка балканска трапеза.
В различните национални кухни се срещат и разнообразни разновидности. Прави се с картофи, патладжани, тиквички, но задължителното условие при всички е каймата.
Названието на ястието е арабско, но по света тази храна е известна като гръцка. У нас е преминала от турската кухня и я познаваме като турско ястие. Арабите, които са дали названието на блюдото, го наричат още готвена салата и я правят основно от домати и патладжани.
Рецептите за мусака предлагат разнообразни вариации - без сос или с други зеленчуци. Има и вегетариански вариант, където мляното месо е заместено от смлян патладжан, доматен сос и галета. В Турция ядат блюдото с таратор и пилаф.
Класическа мусака у нас
Класическата рецепта за мусака е интересна с вариациите си. У нас класическата рецепта е с картофи, марков, домат и кайма, както и подправки. Картофите се режат на кубчета и се изпържват, но може да се сложат и сурови. Каймата се запържва заедно с подправките и с нея се заливат картофите. След омекването им се слага плънката от яйца, мляко и брашно.
Класическа арменска мусака
Класическата арменска рецепта се прави с кайма, патладжани, домати и подправки - чесън и магданоз. Патладжаните също може да се запържат леко или да се сложат сурови, както картофите, а планката от кайма и зеленчуци се запържва отделно. Този вариант на мусаката се реди - ред патладжани, последван от ред плънка и подправки. Тази мусака също допуска заливка с яйце, брашно и мляко.
Албанска мусака
В Албания блюдото е с тиквички в класическия си вид. Тиквичките се режат на кубчета, прави се плънка от кайма и зеленчуци и се омесват, след което се запичат в тава.
Турска мусака
Турският вариант в класически вид се прави с телешка кайма и патладжани, но присъстват и сварени пюрирани картофи, които се ползват като канапе. Зеленчуците са като при нашия вариант, приготовлението - също. Разликата е, че картофите се пюрират и разстилат на дъното на тавата и се получава канапе, върху което се редят запържената кайма със зеленчуци, твърдо сварени яйца, които се режат на парчета и се редят върху каймата, кисели краставички и подправки. Накрая се поръсва с кашкавал и се пече.
Класическа гръцка мусака
Класическата гръцка мусака също е редена и много богата по състав. Освен телешката или свинската кайма присъстват и зеленчуци - тиквички, картофи и патладжани, които се режат на кръгчета и се запържват леко. Каймата се запържва също, заедно със зеленчуци - морков, домат и много подправки- риган, карамфил, канела, черен пипер. След това се реди като се започне със запържените кръгчета картофи, патладжани и тиквички, плънката с каймата и накрая се залива със заливка от сос Бешамел, в който яйцето и брашното се смесват с прясно мляко.
Вижте още как да си приготвите: