Снимки от дрон показват шокиращото неравенство по света

1 от 8 Снимки
Йоханесбург
Снимка: millefoto.com/unequalscenes
Йоханесбург

Джони Милър е документален фотограф и режисьор, който чрез произведенията си повдига наболели социални и културни въпроси. В проекта си, озаглавен Неравностойни сцени, фотографът визуализира шокиращи социални и икономически различия по света чрез снимки, заснети от дрон. Целта на проекта му е да представи възможно на-обективно глобалните проблеми на неравенството и да привлече вниманието на обществото.

Идеята за проекта започва, когато Милър се премества в Кейптаун, ЮАР през 2012 година. Няколко години той разширява начинанието си, като заснема стотици снимки с дрон, за да покаже контраста между богатите и бедните квартали в ЮАР, Мексико, Индия, Кения, Танзания и др.

По време на апартейда в ЮАР се създават редица пътища, буферни зони и други бариери, за да се разделят хората по раса. Въпреки че апартейда е в миналото, много от тези бариери и различия са все още очевидни в тази точка на света. През 2016 година Милър заснема наследството от бурното минало.

В галерията ни може да видите шокиращите снимки не само от ЮАР, но и от градът на противоречията Мумбай, който е сред най-населените в света – 22 млн. души.

Мексико сити пък е най-населеният град в Северна Америка и от години се бори с много социални, икономически и екологични проблеми. В една от снимките може да видите частно училище в богат квартал, в което има тенис корт, баскетболно игрище и басейн, а в съседство – само един доста зле изглеждащ футболен терен.

Колекцията се допълва от Дар ес Салaам, смятан за най-бързо развиващ се град в Африка. Снимките показват съпоставка между богати квартали и огромни райони с потресаваща бедност.

Острите линии, разделящи богати и бедните са характерно явление в Найроби. Най-големият квартал в града се нарича Кибера, а къщите в него са изградени от смес от кал и слама. Една от снимките показва как влак преминава през бедния квартал, едва на метър от къщите. Отстрани се вижда как богаташи играят голф в луксозен комплекс.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: