Внимавайте, когато дезинфекцирате тези 5 неща - ще ги увредите!

Внимавайте, когато дезинфекцирате тези 5 неща - ще ги увредите!

Покрай пандемията от коронавирус всички учени и здравни работници призоваха да спазваме стриктна лична хигиена. В това число бяха разпространени стотици информационни материали, които обясняват как и колко време да си мием ръцете.

Появиха се и съвети за дезинфекция на предметите, които докосваме най-често – като телефон, портфейл и прочее.

Все пак дезинфектантите, които използваме в ежедневието си, често съдържат много силни вещества, които могат да увредят кожата на ръцете ни, да я направят по-суха и в крайна сметка да се образуват рани. Имайте предвид това, когато прилагате дезинфектанти и върху други повърхности, защото рискувате да ги увредите сериозно.

На практика може да съсипете някои от най-ценните си предмети като:

1. Бижута

Дезинфекция на бижута

Бижутата докосват най-нежните места от нашата кожа. Затова е от изключително значение те да бъдат добре почиствани, за да не замърсявате тялото си. Но все пак, когато дезинфекцирате бижута, бъдете много внимателни и спазвайте указанията на експертите. Почистването им с белина или амоняк (който се съдържа и повечето лакочистители) могат да съсипят красивите ви аксесоари.

2. Телефонът

Мобилният телефон в днешно време е може би най-използваният предмет. Той е непрекъснато в ръцете, джобовете, чантите ни. Вадим го, докато пътуваме в градския транспорт, а после се хващаме за някоя замърсена повърхност. Дори и след това да си измиете ръцете, ако не почистите и телефона си, все едно не сте направили нищо. Но, когато дезинфекцирате мобилния си телефон, бъдете внимателни, защото тези машини са много чувствителни и лесно бихте ги повредили безвъзвратно. Идеалният разтвор, с който може да почистите телефона си, е 70% спирт и дестилирана вода. Намокрете памучен тампон и почистете внимателно. Не пръскайте телефона с дезинфектант директно, защото може да намокрите чарковете му и той да изгори.

3. Кожен портфейл

Дезинфекциране на портфейл

Друг предмет, чийто повърхности са преносители на микроби, е вашият портфейл. Но имайте предвид, че кожата, от която е изработен, е много деликатна. Затова подходете внимателно към почистването му. И тук може да използвате същия разтвор, както при мобилните телефони: 70% спирт и дестилирана вода. Важно е след това да попиете излишната течност с памучен тампон, за да не останат петна или за да не избледнява цветът.

4. Дървени повърхности

Дървото е един от най-деликатните материали. Затова, ако използвате дезинфектант или мокри кърпички с алкохол - внимавайте. Вероятността да го увредите е голяма, особено ако дървената повърхност не е лакирана или обработена по някакъв начин.

Често плотовете в кухнята са изработени от този материал и много домакини старателно ги дезинфекцират. Ако и вие сте от тях, избягвайте белина или други препарати, които съдържат хлор. Има опасност повърхността да се оксидира и следователно да я увредите. Вместо това използвайте сапун, топла вода или изопропилов алкохол.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: