Суперхраните не са супер: Вижте 8 доказателства

6 от 8 Снимки

Рожков


Мит: Прахът удължава младостта, помага за намаляване на апетита и холестерола в кръвта, благодарение на мощните си антиоксиданти.

Истина: Калоричността на праха от рожков е повече от тази на какаото на прах. Нивото на захарта в него е почти двойно на това в горчивия натурален шоколад. Ето защо няма логика да плащате два пъти повече, вместо да си позволите малко черен шоколад.

Истерията около суперхраните възникна преди няколко години. Продуктите, за които се твърди, че превъзхождат останалите, на практика с нищо не са по-добри от тях.

За суперхрани се смятат продуктите с много висока концентрация на хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде в природата. Те съществуват на планетата ни повече от хиляди години, но едва сега ентусиазмът покрай правилното и здравословно хранене обхвана човечеството. Това ги постави на пиедестал, който позволи куп спекулации.

Терминът superfood не е нито научен, нито медицински. Той е плод на въображението на търговците, готови на всичко, за да ни продадат продуктите си. Т.нар. суперхрани са неоправдано оскъпени. Ето защо в последните години все повече хора залагат на техните алтернативи. Днес ще ви разкажем за 8-те най-популярни супер храни и за митовете около това колко невероятни са ползите им.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: