Как да заспим, когато не ни се спи?

как да заспим

В не малко случаи се сблъскваме със състоянието на безсъние. Въпреки че организмът ни се нуждае от сън, то сякаш тялото и умът се противопоставят на тази необходимост.

Безсънието е често срещано явление, с което повечето хора се сблъскват.

Качественият сън е изключително необходим за нашето пълноценно функциониране. Сънят подобрява концентрацията, умствените процеси, придава енергия и оптимизира здравето. Когато не се набавим с необходимото количество сън, то ние неименуемо ще се сблъскаме с неприятен дискомфорт, умора и други нежелани симптоми.

Какво обаче да направим, ако не ни се спи?

Топло мляко

Ако не можете да предизвикате желанието за сън, то най-доброто решение е да пробвате метода с млякото. Единственото, което трябва да направите, е да изпиете чаша топло прясно мляко. То успокоява организма, затопля тялото и мотивира желанието за сън.

Чай

чай за предизвикване на съня

Чаят е друг ефикасен метод да предизвикате желанието за спане. Една чаша билков или ментов чай може значително да ви затопли и да ви донесе релаксиращо усещане. Сред най-ефективните видове чай за предизвикване на сън са лайката, валериана, лавандулата, маточината, жълтият кантарион.

Без мобилни устройства и телевизор

Ценен съвет да се справите с безсънието е да избягвате всякакъв вид техника – мобилни устройства, таблети, компютри или телевизор. Всяко от тези устройства излъчва синя светлина, която въздейства върху производството на мелатонин, а оттам възпрепятства и заспиването. Ако изпитва затруднения със съня, то със сигурност няма да се приспите чрез използване на технологични устройства, а по-скоро ще влошите ситуацията.

Разходете се

Ако в продължителен период от време се въртите и не изпитвате желание за сън, то не се насилвайте, за да го постигнете. Вместо това, станете от леглото и се разходете. Постойте известно време далеч от леглото, докато потиснете мислите си и се отпуснете. Когато се почувствате по-спокойни, се отправете към леглото за втори опит.

Помощни аксесоари

Съществуват и други трикове за предизвикване на съня. За да не изпитате желание за сън, то това може да се корени в заобикалящата ви среда – неудобна възглавница, неприятна светлина, твърде много шум. Ето защо, при затруднение със спането пробвайте да смените възглавницата или завивката си. Също така, можете да си вземете тапи за уши и да пробвате да заспите с тях.

Против дразнещата светлина пък можете да се преборите чрез плътни завеси или ленти за сън. Още един възможен фактор може да бъде качеството на въздуха през нощта, с което можете да се справите чрез овлажнители или пречистватели за въздуха.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: