Какво да похапнем в Прага, Будапеща, Букурещ или Варшава

Какво да похапнем в Прага, Будапеща, Букурещ или Варшава

Мисълта за всяка дестинация винаги е съпроводена с размисли за храната, която се консумира там. За някои хора кулинарният туризъм е водещата причина за избор за посещение, но обикновено храната е само една от опциите да се открие и опита нещо ново.

В този смисъл някои европейски столици наистина може да ни изненадат в кулинарно отношение, без да е очакван такъв сюрприз.

Прага не е сред кулинарните туристически дестинации. Обикновено чешката столица се свързва с яхнията и кнедлите, месото и бирата, която е от реномираните предложения на чешката хранителна индустрия.

Това не пречи храната им да бъде вкусна. Затова туристите мислят за Прага като за топла и сърдечна дестинация, дори когато се посещава в зимния сезон.

Гулашът е нещо, което трябва да се опита. Задушеното говеждо месо с кнедли и кисело зеле е традиционна храна и е емблема на кулинарна Прага. Не бива да се пропуска и друга автентична чешка храна - валцуваното тесто - trdelnik, което е в изобилие.

В Будапеща пържените плоски питки Lángos, са това, което няма как да се подмине. Те приличат на нашите мекици и се поднасят с масло, овкусено с чесън и заквасена сметана, поръсват се с унгарско сирене, наподобяващо кашкавала у нас.

Гулашът е традиционна храна и в Унгария и се приготвя с телешко месо и пресни зеленчуци. Поднася се топъл с бял хляб.

Какво да похапнем в Будапеща

Тортата Добуш е толкова популярна, че повечето хора си я правят у дома, но е интересно да се опита в Будапеща. При унгарците тя е сладкиш, поднасян на празненства и на сватба.

Румънската кухня е в съзвучие с нашите кулинарни вкусове, затова в Букурещ има какво да се поръча, без да се получи неприятна изненада. Скара патладжан е блюдо, направено от печени патладжани с лук, чесън, майонеза и се харесва на всеки, свикнал с балканския вкус на храната.

Шкембе чорбата е прекалено позната и затова боршът с риба е по-добра идея за получаване на малко по-различно вкусово усещане. Полентата също е опция - прави се от варена царевица със сол. Качамакът със сирене и сол е добре познат и у нас, но толкова характерна храна за северната ни съседка не може да се подмине. Crepes с мармалад е чудесна идея за десерт в Букурещ. Това е палачинка със сладко от плодове.

Какво да похапнем в Букурещ

Варшава предлага изтънчени кулинарни изкушения, които ще изненадат приятно любителите на гурме кухнята. Картофите заемат централно място на трапезата в Полша, затова не бива да се пропускат полските картофи, запечени заедно с кожата, поднесени с пушено сирене и сушен свински бут.

Говеждите ребра, печени на тухла, с тилятели от жълта ряпа в сос от червено цвекло се смятат за изискано ястие от Долносилезката кухня.

Ухаещите пресни понички от пекарните са нещо, което не бива да се пропусне във Варшава, така споменът за нейните кулинарни предложения няма да остане непълен.

Вижте още:

- Появилите се 2018-та странни храни;

- Най-вкусните бързи храни в САЩ;

- Меню са вечна младост;

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: