Алергия към кучета - какво трябва да знаем

Алергия към кучета - какво трябва да знаем

Далеч не всички хора са запознати с това, че алергията към кучета може да възникне не само към козината им, но и към слюнката например. Като цяло това е доста опасно състояние, ако говорим за тежка алергична реакция, но дори и по-леките имат неприятни симптоми.

Подобно състояние може да влоши качеството на живот на човека, който страда от алергия към кучета. Каква обаче е причината за появата на това състояние и каква е основната симптоматика на алергията към кучета?

Ако и вие искате да си вземете куче или пък имате алергия, тогава тази тема безспорно ще ви е много интересна, а и никога не е лошо да научите нещо ново.

Видове алергени, които кучетата пренасят

Основният вид алерген при зооалергията се смята тази към кучешката козина. В действителност обаче тя може да възникне и към:

- непоносимост към цветния прашец, който кучетата събират с козината си по време на цъфтежа на различните растения;

- алергична реакция към слюнката на кучето, като причината за това са различните вещества, които се намират в нея и могат да станат причината за алергията на човек;

- чувствителност към епителни частици, които реално представлява мъртвата кожа. Те имат обаче различни секрети по себе си и така също могат да доведат до алергична реакция;

- непоносимост към кучешката козина, като това е една от най-често срещаните алергии към кучета. Може да има лека клинична проява (хрема, сълзене на очите, запушен нос и други), така и да доведе дори до анафилактичен шок;

- възможно е да имате алергия и към продуктите за грижа за козината на кучето, като например шампоани, храна и други.

Няма как сами да определите точната причина за алергията, като за тази цел е важно да се направи анализ на антителата към едни от най-често срещаните алергени в кръвта. Именно по този начин ще може да се изясни самата причина, като след това и да се действа правилно, за да може да се реши проблема.

Симптоматика на алергията към кучета

Алергия към кучета

Интересен факт е това, че симптомите могат да възникнат при деца и възрастни, но при по-малките силата им на развитие ще бъде не само по-силно изразена, но и ще има по-бързо протичане.

- често кихане;

- обрив;

- сърбеж на носа;

- дразнене в гърлото;

- сълзене на очите;

- запушен нос;

- възпаление на лигавица на носа;

- зачервени очи и сърбеж.

Имайте предвид, че алергията към кучета съвсем не е безобидно състояние, като може дори да се стигне до анафилактичен шок и едем на Квинке, което е животозастрашаващо състояние и човек може да загине за няколко минути от задушаване.

Другите възможни последици е еритема, покачването на температурата до 39 градуса, ерозия на лигавицата на устата, оток, бронхиална астма (често се развива при децата), задух.

Ако имате алергия към кучешката слюнка или козина, тогава във всеки един случай не се препоръчва да си вземате куче, тъй като това може да е много опасно. Ако пък алергията се е развила с времето, тогава е добре да помислите за даването на любимеца ви в сигурни ръце, особено ако децата ви са алергични.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: