Суперхраните не са супер: Вижте 8 доказателства

8 от 8 Снимки

Кокосова захар


Мит: Тя стимулира производството на хормона глюкагон в организма, което спомага за изгарянето на мазнините и подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Кокосовата захар подобрява работата на сърцето, подобрява качеството на съня и намалява риска от рак.

Истина: Няма разлика в калориите между кокосовата захар и обикновената. Обявената за суперхрана захар е по-малко сладка от захарното цвекло, така че при консумация често се налага да употребим по-голямо количество, за да получим обичайния вкус при същата калоричност. Тя има своите позитиви, но те са много по-малко от представяните. Цената ѝ от друга страна е много по-висока от тази на бялата.

Истерията около суперхраните възникна преди няколко години. Продуктите, за които се твърди, че превъзхождат останалите, на практика с нищо не са по-добри от тях.

За суперхрани се смятат продуктите с много висока концентрация на хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде в природата. Те съществуват на планетата ни повече от хиляди години, но едва сега ентусиазмът покрай правилното и здравословно хранене обхвана човечеството. Това ги постави на пиедестал, който позволи куп спекулации.

Терминът superfood не е нито научен, нито медицински. Той е плод на въображението на търговците, готови на всичко, за да ни продадат продуктите си. Т.нар. суперхрани са неоправдано оскъпени. Ето защо в последните години все повече хора залагат на техните алтернативи. Днес ще ви разкажем за 8-те най-популярни супер храни и за митовете около това колко невероятни са ползите им.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: