Суперхраните не са супер: Вижте 8 доказателства

1 от 8 Снимки

Спирулина


Мит: Спирулината може да излекува до 70% от известните болести в света днес. Редовната ѝ консумация забавя стареенето и помага да отслабнете. С нея може да заместите напълно животинските протеини.

Истина: В живата спирулина има много полезни вещества. След нейната обработка обаче качествата ѝ намаляват с до 50%. В нея няма никакви вещества, които спомагат да отслабнете. И не може да замени животинските протеини, защото тези в нея дори не надминават тези в млякото и яйцата.

Истерията около суперхраните възникна преди няколко години. Продуктите, за които се твърди, че превъзхождат останалите, на практика с нищо не са по-добри от тях.

За суперхрани се смятат продуктите с много висока концентрация на хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде в природата. Те съществуват на планетата ни повече от хиляди години, но едва сега ентусиазмът покрай правилното и здравословно хранене обхвана човечеството. Това ги постави на пиедестал, който позволи куп спекулации.

Терминът superfood не е нито научен, нито медицински. Той е плод на въображението на търговците, готови на всичко, за да ни продадат продуктите си. Т.нар. суперхрани са неоправдано оскъпени. Ето защо в последните години все повече хора залагат на техните алтернативи. Днес ще ви разкажем за 8-те най-популярни супер храни и за митовете около това колко невероятни са ползите им.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: