Суперхраните не са супер: Вижте 8 доказателства

2 от 8 Снимки

Годжи бери


Мит: Годжи бери е тибетският плод на дълголетието. В него има 5 пъти повече витамин С, отколкото при мандарините. Приемът му укрепва имунната система, стабилизира работата на сърцето, регулира кръвното налягане, облекчава депресията, подмладява и насърчава загубата на тегло.

Истина: Годжи бери са известни още като вълчи боровинки. В плода има по-малко витамин С от касиса. За да получите сериозна доза, трябва да изпиете 13 чаши сок от него. До момента няма и едно доказателство за ползите му върху човешкото здраве.

Истерията около суперхраните възникна преди няколко години. Продуктите, за които се твърди, че превъзхождат останалите, на практика с нищо не са по-добри от тях.

За суперхрани се смятат продуктите с много висока концентрация на хранителни вещества, които не се срещат никъде другаде в природата. Те съществуват на планетата ни повече от хиляди години, но едва сега ентусиазмът покрай правилното и здравословно хранене обхвана човечеството. Това ги постави на пиедестал, който позволи куп спекулации.

Терминът superfood не е нито научен, нито медицински. Той е плод на въображението на търговците, готови на всичко, за да ни продадат продуктите си. Т.нар. суперхрани са неоправдано оскъпени. Ето защо в последните години все повече хора залагат на техните алтернативи. Днес ще ви разкажем за 8-те най-популярни супер храни и за митовете около това колко невероятни са ползите им.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: