Защо забраниха бамбуковите съдове в Европейския съюз

Защо забраниха бамбуковите съдове в Европейския съюз

Бамбуковите чинии, чаши и съдове често се представят като жизнеспособна екологична алтернатива на пластмасата. Но наистина ли е така? Швейцария се присъединява към страните, които смятат тези продукти за опасни и затова се готви да ги изтегли от рафтовете.

Бамбуковите съдове за хранене са на пазара от няколко години. Всъщност знаем, че е по-важно от всякога да намалим употребата на пластмаса чрез намиране на валидни алтернативи. Но може ли бамбукът наистина да е един от тях?

Потенциални вреди от бамбуковите съдове и чаши

Въпреки че са „биоразградими" и понякога на опаковката им пише „100% натурален", тези контейнери всъщност могат да ни изложат на определени рискове. Специалистите считат, че бамбуковите контейнери за храна са несъответстващи и негодни за продажба. Мнение, което не се различава много от това на други държави, които вече ги изтеглиха от продажба. Те включват Австрия, Финландия, Дания, Холандия, Белгия и Люксембург.

Това не е 100 % бамбук. Има и голямо количество смола, която придава структура на обекта. И тази пластмасова полимерна смола - меламинова смола, е съставена от меламин и формалдехид. Анализът на 14 бамбукови продукта, извършен от контролните органи по хранене, наистина забеляза опасно освобождаване на формалдехид и меламин. Миграция на токсични продукти в храната е резултатът от тяхното използване.

Защо меламиновата смола в бамбуковите чаши е вредна

Бамбукови чаши

Трябва да започнем точно от реализацията на тези съдове. Използваният бамбук е под формата на влакна и прах и те, за да бъдат съединени заедно, за да образуват приборите за хранене или чинията, се нуждаят от добавяне на друг материал. За тази цел често се използва меламиноформалдехидна смола.

През последните години Европейската система за бързо предупреждение за хранителни продукти регистрира множество нотификации, свързани с тези продукти. Проблемът в докладваните случаи е именно прекомерната миграция на меламин и формалдехид, две токсични вещества, които попадат от съдовете в храната.

Знаем, че формалдехидът дразни лигавиците и може да доведе до възпаление на стомаха. Освен това се подозира, че това вещество може да причини рак. Меламинът, от друга страна, може да бъде токсичен за бъбреците.

Оттук и решението за изтегляне на бамбукови съдове от пазара, което вече е приложено в изброените държави. Тези продукти не са предназначени за нагряване, защото топлината ще насърчи миграцията на меламин и формалдехид в храната. В сравнение с предмети, които са 100 % пластмасови, наличието на бамбукови влакна изглежда благоприятства миграцията.

Експертите съветват използващите бамбукови съдове да спазват стриктно инструкциите за употреба, дадени от производителите. Не се препоръчва нагряване, използване на микровълнова печка и миялна машина, както и продължителен контакт с храна.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: