Всичко за слънчевия витамин D

Всичко за слънчевия витамин D
Снимка: 1

Защо ли витамин D е известен като слънчевия витамин? Защото е единственият витамин, който можем да произвеждаме сами, излагайки тялото си на слънчева светлина.

При недостиг на витамин D бързо ще почувстваме липса на енергия, имунната ни система ще бъде понижена, ще застрашим здравето на костите и на зъбите си, както и ще сме предразположени към сърдечно-съдови проблеми. Затова тук ще ви разкрием по какъв начин можете да набавяте на организма си витамин D.

Витамин D чрез естествена и изкуствена светлина

Витамин D чрез светлина

Най-добрият начин да си набавяте витамин D е със слънцето, естествено. Затова и е наричан "слънчев витамин". Зимно време обаче, или пък когато ежедневните ви дейности не позволяват да си покажете "носа" навън, можете да използвате изкуствените източници, даряващи на организма ви витамин D. Това се постига чрез излагане на тялото на солариум или на кварцово лъчение.

Витамин D чрез храната

Има много храни, чрез които можете по естествен начин да си набавяте витамин D. Отлични източници са рибата и нейният хайвер, гъбите, яйцата, млякото, телешкият дроб, както и соевите продукти. Тук е моментът да "отворим" една скоба и да добавим следното:

- Дори и да гледате с "лошо око" на консервираните риби, имайте предвид, че консервираните сардини и риба тон са сред най-богатите на витамин D храни и рибени източници;

- В яйцата източник на слънчевия витамин е не белтъкът, а яйчният жълтък. Поради факта, че много деца отказват да го консумират, бихме ви посъветвали да им приготвяте сандвичи с намачкано сирене и яйчен жълтък;

Витамин D чрез храна
Снимка: 1

- Изсушените на слънце гъби са по-богат източник на витамин D от пресните, стига да са сушени на естествена светлина. Изсушените гъби шийтаке са изключително богат източник на витамин D;

- Не си мислете, че соевото мляко и тофуто, което се произвежда също от соя, са продукти, предназначени само за вегетарианците. Освен че са много богати на протеини, те са и чудесен източник на витамин D, желязо и калций.

Витамин D чрез хранителни добавки

Когато считате, че не можете да си набавите от слънчевия витамин в достатъчно количества по никой от гореизброените методи, можете да се снабдите с хранителни добавки или директно с таблетки или ампули витамин D.

Както и с останалите витамини, така и със слънчевия витамин D не трябва да се позволява предозиране. Прочетете добре упътванията на продукта, който сте закупили и спазвайте стриктно описанието.

В различните държави се приемат различни показания за дозировката на витамин D, но се приема, че за деца тя е около 200-600 IU на ден, а за възрастни около 200-1000 IU на ден. При спортуващи и страдащи от остеопороза дневният прием следва да е доста над тези стойности.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: