Полезни храни, които могат да са токсични

4 от 7 Снимки

4. Черен дроб


Богат на основни хранителни вещества, като желязо, В12, витамин А и мед, черният дроб е полезен за здравето. В едва 100 г говежди черен дроб се съдържа повече от шест пъти препоръчителния прием на витамин А и седем пъти повече мед. В по-големи количества от него обаче се получава токсичност именно на витамин А, който е мастноразтворим и се съхранява в тялото. Това може да доведе до проблеми със зрението, костна болка, повишен риск от фрактури, гадене и повръщане. Големите количества мед пък водят до оксидативен стрес и невродегенеративни промени. Освен това увеличават риска от болестта на Алцхаймер. Ето защо е добре да не ядете черен дроб повече от веднъж седмично.

Прекалената консумация на каквото и да било не е на хубаво. Макар да звучи невероятно, дори най-полезните храни в големи количества могат да се окажат токсични.

Консервираната риба в големи количества например е изключително опасна. Това се дължи на живака в нея – ако се натрупа в организма, това води до проблеми със слуха, речта, зрението, както и мускулна слабост.

Всеки човек, загрижен за здравето си, търси алтернативи да се храни правилно. Именно този стремеж обаче ни въвлича в капана да прекаляваме с едни и същи продукти.

И въпреки че те носят много ползи за организма ни, в по-големи количества могат да се окажат вредни, дори токсични за нас. Вижте в галерията ни с кои храни трябва да внимавате!

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: