Храните, които задължително да опитате в Австрия

Австрийски омлет със стафиди

Посочвайки изящни дестинации с аристократичен дух и дворцов облик, то няма как да не създадем асоциации с държавата Австрия. Страна, разположена в сърцето на Европа, която привлича милиони туристи с красивата си архитектура, автентична култура и вкусна храна.

Една от тайните на Австрия е мултикултурната кухня. Ястията в страната са повлияни от различни държави по целия свят. На австрийската кулинарна сцена през годините се насаждат вдъхновения, които по-късно се съхраняват в културата на страната като местни специалитети и собствени интерпретации.

Ето кои храни задължително трябва да опитате в Австрия.

Виенски шницел

Несъмнено виенският шницел е най-популярното ястие, с което е прочита местната кулинария в Австрия. Шницелът оригинално е заимстван от други рецепти, но Австрия успява най-категорично да го присвои в своята национална кухня и да го адаптира като свое новаторско ястие.

Виенският шницел е приготвен от телешко, панирано в масло. Ястието се предлага в цялата страна, като обикновено се сервира с гарнитура от лимон, пресен магданоз или картофена салата. В съчетание с виенския шницел се препоръчва бяло вино.

Австрийската Торта Сахер

Тортата Сахер е кулинарен символ за Австрия. Сладкото ястие е изцяло плод на националната кухня в страната, като първо е създадена през 19 век от стажант по сладкарство с фамилията Сахер. Тортата притежава впечатляващ вкус, който се дължи на пандишпановите блатове, намазни със слоеве от ягодово и кайсиево сладко.

Сладкото творение не австрийската кухня може да бъде опитано навсякъде в Австрия. Във всеки край от страната обаче може да се срещнат различни алтернативи с нови добавки. Тортата Сахер е подходяща за съчетаване с виенско кафе или пикантен черен чай.

Ябълков щрудел

Друго сладко изкушение от националната кухня на Австрия е ябълковият щрудел. Той се сдобива с популярност от Източна Европа, а след това започва да се разпространява в пекарни и кафенета по цяла Виена. Десертът се смята за по-иновативен и утежнен на вкус вариант на познатия американски ябълков пай.

Ябълковият щрудел се приготвя от бутертесто за сладкиши, което се пълни с ябълки, захар, ром, лимон, канела, тафиди, карамфил и канела. Обикновено щруделът се ганира с галета, пудра захар и ядки. За да си доставите цялостна симфония от вкусове, то съчетайте ябълковия щрудел с черен чай или виенско кафе.

Вижте още:

- Основни принципи за комбиниране на храните;

- Кръвообразуващи храни;

- Тези храни държат грипа далеч.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: