Саксийни цветя за семейно щастие

Саксийни цветя за семейно щастие

За много хора растенията са само декоративен елемент - те украсяват, оживяват интериора, абсорбират въглероден диоксид. Въпреки това, опитни домакини, които активно отглеждат стайни растения, ще ви кажат, че ролята на цветята е много по-голяма.

Растението може да се превърне в истински семеен талисман и ако се грижи за него правилно, ще донесе любов, щастие и късмет в къщата.

Хората отдавна са забелязали, че някои цветя подобряват атмосферата в къщата, създават комфорт, докато други, напротив, имат отрицателен ефект върху енергията. Ще ви запознаем с няколко саксийни цветя за щастие, които ще донесат късмет в дома и семейството ви.

Антуриум носи щастие в дома

Антуриумът почита силния пол и дава на представителите му мъжка сила. За самотните мъже и растението носи успех с жените, за женените - щастлив семеен живот. Цветето има големи тъмнозелени сърцевидни листа, сякаш окачени на дългите тесни клонки. Ако за растението се грижите правилно, то цъфти през цялата година. „Мъжкото цвете“ е топло и светлолюбиво. За да накарате антуриума да се чувства като у дома си и да цъфти по-добре, пръскайте го с вода два пъти на ден. Не насочвайте струята към съцветията на растението: те могат да потъмнеят и да се разпаднат. Необходимо е цветето да се полива веднъж седмично през зимата и 2-3 пъти през лятото. Важно! Антуриумът е много отровен, така че е необходимо да се предпазват малки деца и животни от него.

Оксалис за семейно щастие

Саксийни цветя за семейно щастие

Оксалисът (или още киселиче) може да донесе само късмет - това става ясно от пръв поглед на цветето. Формата на листата прилича на гигантска детелина, оцветена в тъмно лилаво в средата. Затова е обичайно растението да се подарява на къщата за празниците. На особена почит е четирилистният оксалис, обещаващ невероятен късмет на собственика си. Вкусът на "късмета" е леко кисел поради високото съдържание на оксалова киселина. Листата на растението могат да имат различен цвят: зелен, лилав или двуцветен. През нощта и при облачно време те се свиват. Оксалисът цъфти няколко пъти в годината с очарователни малки цветове в розово, жълто или бяло. Поливайте това растение, вашето семейно "щастие" веднъж седмично, излагайте растението на дифузна светлина, не допускайте температури над 25 градуса. От време на време поглезете цветето с минерален тор.

Хлорофитум

Саксийни цветя за семейно щастие
Снимка: FotoRieth / pixabay.com

Хлорофитумът трябва да е хванал окото ви поне веднъж: това е красиво буйно растение с продълговати листа със сочен зелен цвят. Растението има много "народни" имена, като "Зелена лилия", но най-често се нарича "семейно щастие", чийто покровител се счита. Цветето може да бъде не само семеен талисман, но и да донесе значителни ползи на къщата. Хлорофитрумът доказано интензивно овлажнява и пречиства въздуха от вредни бактерии. Ефектът ще се засили, ако няколко таблетки активен въглен се поставят в почвата в корените на растението. Освен това съдържа голямо количество етерични масла. Следователно вдишването на миризмата на растение има благоприятен ефект върху нервната система и облекчава стреса. С една дума, хлорофитрумът буквално разрежда атмосферата в къщата. За това растение трябва да го поливате по-често и да го излагате на слънце.

Калатея

Саксийни цветя за семейно щастие
Снимка: JackieLouDL/Pixabay.com

Калатеята на пръв поглед изглежда скучна и дори донякъде строга. Това е истинско аскетично цвете: непретенциозно е в грижите и може да остане без поливане дълго време. Известно е, че в племената на Южна Америка, откъдето идва Калатеята, силните и листа често са били използвани за тъкане на кошници. Всичко това е в пълно съгласие с факта, че калатеята е покровителка на дългия и траен брак и носи щастие в къщата, в която е ценена. Големи и месести листа на растението са украсени с елегантна бледа шарка. Между другото, знак за здраво цвете е плътен основен цвят и ясни линии на листата. Сама по себе си, с минимално поливане, калатеята може да издържи до 4 години. Ако за едно растение се грижите правилно, животът му става безкраен.

Аихризон

Аихризонът е малък храст, който лесно се разпознава по дебелото стъбло и множество кръгли и месести листа. Между другото, много от тях приличат на сърца. Може би затова цветето се нарича "дървото на любовта". Романтиката се добавя и от факта, че в дивата природа аихризонът често пониква „през скалите“, тоест в пукнатини, където няма какво да се намери. За да може аихризонът да цъфти навреме (втората половина на пролетта), трябва да се се грижите добре за него. През лятото цветето изисква температура 20-25 °C и често поливане, през хладния сезон - 10-12 °C и едно поливане седмично. Също така е необходимо от време на време да се пръска с топла вода и да се избърсват листата му. Тогава в началото на май ще получите ярко съцветие от малки жълти или червени "слънца" в къщата.

Мирта

Ароматната мирта често се подарява на младоженци. Смята се, че насърчава мира, приятелството и доверието между съпруга и съпругата. Съпрузите, които имат миртов храст в къщата си, винаги ще се подкрепят, ще търсят компромиси и ще се сдържат дори в гняв. Семейното щастие няма да напусне тази къща. Може би причината за това е финият успокояващ аромат на растението. В допълнение, буквално от гръцки "мирта" се превежда като "балсам". Растението е взискателно: може да се постави само на слънчево място, но светлината трябва да е мека и разсеяна. Обича умерените температури: 17-20 °C през лятото и 7-10 през зимата. Поливането трябва да бъде толкова често, че почвата никога да не изсъхне. В допълнение, храстът се нуждае от редовно пръскане. Между другото, от листата на възрастна мирта могат да се приготвят тинктури и балсами.

Хоята е саксийно цвете за щастие

Саксийни цветя за семейно щастие
Снимка: Tawan Nano Pixabay

Хоята е саксийно цвете за щастие - пришълец от Азия. Нарича се още восъчен бръшлян. В стайни условия е средно голям храст с невероятно красиви сферични съцветия. Хоята е покровителка на младите влюбени, носи нежност и вярност. По време на цъфтежа отделя сладникав нектар и вълнуваща миризма. Затова е най-добре да я поставите в спалнята. За да може цветето да расте нормално, се препоръчва да се поддържа температура от 22-25 °C през лятото и 10-15 през зимата. Хоята се нуждае от разсеяна слънчева светлина, но в крайни случаи тя ще се справи с изкуствено осветление. Препоръчва се периодично пръскане и поливане на растението с утаена вода. Цъфтящата хоя произвежда съцветия от малки бели цветя и лилави звезди в средата. Къща, в която цъфти хоя, се счита за щастлива.

Китайска роза за щастлив дом

Китайска роза за семейно щастие

Китайската роза или хибискус заема важно място за внасяне на страст в къщата. Освен това е добра за всички: ако сте свободни, скоро ще срещнете партньор. Ако вече сте във връзка, тогава любовта само ще се засили. Има много интересни азиатски традиции, свързани с хибискуса. Големите червени, жълти и бели цветове изглеждат страхотно на фона на черната копринена коса на азиатските жени. Цвете над лявото ухо означава готовност за ново романтично запознанство. Горе вдясно - момичето вече е взето. Най-нескромните могат да се украсят с цветя от двете страни, намеквайки, че биха искали да срещнат друг човек. Колко "страстен" е хибискусът, толкова той е топлолюбив. Обикновено понася до 35 °C топлина. Като цяло цветето е непретенциозно, но в периода от късна пролет до средата на есента се препоръчва по-често поливане, както и минерални добавки. Внесете в къщата при първото застудяване през нощта.

Африканска теменужка носи щастие у дома

Саксийни цветя за семейно щастие
Снимка: Walkingbird96/ pixabay.com

Африканската теменужка се смята за символ на безкрайната любов. Или любов до гроб, както искате. Напълно възможно е акцентът да е върху трогателния външен вид на това растение: малки храсти с кадифени листа, а по време на цъфтежа в тях могат да се видят и малки многоцветни цветове. Малките саксии с теменужки със сигурност са символ на безкраен уют и домашна топлина. Бонусът е приятната миризма. Африканската теменужка обаче е малко капризна. Изисква много светлина, само мека утаена вода, за предпочитане с минерална добавка. Необходимо е да се полива внимателно - ако разлеете вода в меките листа, те ще изгният. Теменужката трябва да се пресажда на всеки 3-4 години.

Спатифилум е номер 1 растение за щастие

Саксийни цветя за семейно щастие
Снимка: Nika_Akin/ pixabay.com

Спатифилумът би могъл да получи първото място в класацията на най-добрите стайни растения на семейното щастие. Той се счита за основният женски покровител, нарича се и така: "женско щастие". Дарява любов на самотни жени, възраждане на чувства на омъжени жени, бременност на безплодни жени, мир и спокойствие в семейството на зрели жени и др. Между другото, понякога това цвете се нарича стайна "лилия" за приликата му с калата. За разлика от антуриума, той е изключително непретенциозен. Вирее нормално при температури от 18 до 23 °C. Ако е по-топло или по-хладно, то просто ще "увисне" на един етап от растежа. Подобно на повечето растения, Спатифилумът трябва да се полива по-често през лятото, а през зимата, напротив, да се намали подаването на вода. През пролетта цветето може да бъде пресадено.

Вижте още:

- Тест какво ваше качество пречи на щастието ви;

- Илюстрации ни разкриват какво е истинско щастие.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: