Световен ден без тютюнев дим

Световен ден без тютюнев дим

На 31 май Световната здравна организация отбелязва Деня без тютюнопушене. Целта на този ден е да постави епидемията от тютюнопушене в световен дневен ред и да повиши осведомеността за предотвратяване на смъртността и заболеваемостта от болести, причинени от тютюнопушенето.

Основната тема на този ден за 2023 г е младежта без тютюн. Тази година се акцентира върху вредите от тютюнопушенето, което започва в ранна възраст. Тютюнопушенето от ранна възраст води до доживотна зависимост от тютюна поради никотинова зависимост.

По данни на Световната здравна организация около 5 милиона души умират всяка година в света в резултат на тютюнопушене.

Обезпокоителен е фактът, че пушачите, които са пушили обикновени цигари и също са използвали електронни цигари, могат да изпитат по-значителни затруднения при отказване от пушенето, в сравнение с пушачите, които не са използвали електронни цигари.

Какво знаем за пушенето

Тютюнопушенето убива поне един на всеки двама пушачи и причинява много сериозни заболявания и огромни здравословни и функционални увреждания на пушача.

Пушачите умират средно 10 години преди непушачите. Тютюнопушенето засяга почти всеки орган в тялото - причинява много видове рак, коронарна болест на сърцето, инсулт, белодробни заболявания, диабет, възпаление на венците, импотентност и др.

Пушенето на цигари причинява преждевременно стареене на кожата на лицето и първите признаци на това могат да се появят още след около 10 години пушене.

Световен ден за борба с тютюноушенето

Пушенето на цигари е основната причина за развитието на рак на очите и други видове рак.

Пушенето причинява сърдечно-съдови заболявания и респираторни заболявания.

Пушенето вреди на физическата форма, причинява стареене на кожата и също вреди на сексуалния живот.

Проучванията доказват, че пасивното пушене също има последици за здравето.

Пушенето се счита за най-важната поведенческа променлива за заболеваемостта и смъртността - предотвратима!

Как можем да помогнем на пушачите и околната среда

В различните градове съществуват организации, предлагащи на клиентите си различни начини за съвет и подкрепа при отказване от тютюнопушенето; групови консултации за отказване от тютюнопушене, индивидуални консултации и придружаване на бременни жени за отказване от тютюнопушенето.

Вижте още: Пристрастяващите вредните храни, от които да се пазите.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: