Най-популярните испански сосове

Най-популярните испански сосове

Сосът е добавката в храната, която я прави пикантна или сладка, задава нейния специфичен вкус и аромат и се явява едно от най-важните неща при възприемане на блюдото.

Добре известни са ни френските сосове - Бешамел, Велуте, Холандез, но как подправят храната в Испания, за да придадат типичен за кухнята си стил и вкус е интересна кулинарна тема.

Основните сосове на испанската кухня са любопитни с факта, че там храната е строго регионална, сосовете на баските са различни от каталунските, но имат и основни испански сосове, които са разпространени в цялата страна.

Ето и всички основни сосове във всички региони на Испания

Испански сос Софрито

Испански сосове - Софрито

Това е сос - фундамент на испанската кухня. Представлява комбинация от лук и домати в зехтин, готвени докато лукът добие кафеникав загар. Софрито, сложено в ястието в началото му засилва вкуса и акцентира на него.

Испански сос Пикада

Този сос се прави от ядки, хляб или двете в комбинация. Счукват се в хаванче и се запържват. Този сос позволява да се използват някои залежали продукти, които ще придадат плътност и калоричност на готвеното ястие и се ползват много в супи, основно на Балеарските острови.

Баски сосове

Испански сосове - Пил-пил
Снимка: Yordanka Kovacheva

Пил-пил

Сосът със странно име и всъщност много интересно хрумване. Той се прави от пуширана треска в зехтин, който е подправен с чесън. Рибата отделя вода и желатин при готвене, които се разбиват на емулсия и така се получава сосът. Това е деликатен сос, който изисква майсторство за приготвянето му.

Салса де тинта

Преводът му е мастилен сос и се получава от сепия, приготвена в нейното мастило.

Лук, пипер и доматен сок се загряват в масло, добавя се сепията, която придава рибен аромат на соса, а пък самият сос прави рибата по-сладка. Сосът и ястието стават една цялост, както изобщо при храната на баските.

Каталунски сосове

Сос Ромеско

Това е главният сос на кухнята в Каталуния. В хаванче лешници и бадеми се счукват заедно с чушки, маслини, олио или зехтин, като може да се добави чесън или лук. Получава се паста, която се ползва за овкусяване.

Испански сос Айоли

Испански сосове - Айоли

Това е лесен сос, който се прави без яйца, макар да напомня майонезата, с мазнина, чесън и сол. Сосът е много пикантен, защото се слага много чесън и се ползва като дип за пържени ястия, както и за сандвичи.

Вижте още:

- Меню за вечна младост на Ан Хатауей;

- Най-полезните и най-опасните храни през лятото

- Никога не претопляй тези храни в микровълнова.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: