8 стъпки за по-добро разпределение на времето ежедневно

Разпределение на времето ежедневно

Сигурно сте чували популярния цитат на германския философ Артур Шопенхауер, който гласи Обикновеният човек има само една грижа: как да убие времето си, а умният - как да го употреби. Без да спорим изобщо с него, ще добавим, че в наши дни единствено глупаците са добри в това да прахосват времето си, докато дори обикновените хора вече знаят, че времето е безценно!

Ежедневието на повечето от нас е прекалено забързано, а времето не чака. За да можете да изпълните всичките си задачи, които ви предстоят, е необходимо да се научите как да разпределяте правилно времето си. Ето 8 стъпки как да постигнете това.

1. Следете календара, за да разпределите времето правилно

Основно правило, за да можете да разпределите адекватно времето си през ежедневието, е да действате не с една стъпка, а с цяла крачка напред. Още със започването на месеца отбележете какви ангажименти ви предстоят - бизнес срещи, посещения при лекар или зъболекар, предстоящи лични празници (рожден ден или имен ден, годишнина и др.), почивни дни, отпуск и т.н. В случай на предстоящ личен празник ще трябва например да отделите време за закупуване на подарък или пък да съумеете да спретнете купон. Всичко това е свързано с време и ако вие предварително знаете, че то ще ви е необходимо, лесно ще можете да планирате и ежедневието си.

Определяне на цели ежедневно

8 стъпки за по-добро разпределение на времето ежедневно

Преди да започнете да планирате времето си или да си подготвите списъци за това какво има да свършите през деня, трябва да знаете какви цели следвате. Така например, ако в работата гоните крайни срокове, то надали ще имате много свободно време, което да отделите за себе си или за семейството си. С приключването на крайните срокове обаче трябва да компенсирате близките си. Помислете за семейна вечеря, съвместно културно мероприятие и т.н.

Списъци за по-добро разпределение на времето ежедневно

Да, след като сте определили целите си и сте прегледали календара си, то можете спокойно да пристъпите към съставянето на списък за това какво имате да свършите през деня. Помислете какво ви предстои на работното място, трябва ли да проверявате домашните на децата си, имате ли да пазарувате за вкъщи, трябва ли да готвите и т.н. Когато сте приключили с всяка една задача, я зачерквайте от списъка, за да се вижда черно на бяло, че не стоите със скръстени ръце, а действате. Действа мотивиращо!

Поощрение

След като видите, че сте съумели да изпълните всички дейности от планираните, е добре за поощрение да се възнаградите. Можете да залепите списъка с изпълнените задачи на видно място, така че да радва очите ви, да си пуснете любима песен или дори да хапнете някое лакомство. Трябва да се чувствате горди от себе си, че сте имали ползотворен ден, без разхищение на излишно време. Заслужавате награда.

Рутинни действия за по-добро разпределение на времето ежедневно

В ежедневието на всеки има много рутина, както сами се досещате. Това са онези дейности, които трябва да се превърнат във ваш навик и нямат място в списъците си с планираните активности. Подобно на навика, който имате сутрин и вечер да си измивате зъбите или да разхождате кучето, то можете да включите и оправяне на леглото сутрин, проветряване на жилището, измиване на кафеварката след направата на кафе и т.н. Рутинни дейности, за които да не се замисляте, а да се превърнат във ваш навик.

5. Минимум разсейване за разпределение на времето

Планиране на времето

Независимо с какво се занимавате най-добре е да изключите всякакви странични шумове, които биха могли да ви разсейват- съобщенията по вайбър или месинджър, доставката на електронната поща и др.

Приложения за управление на времето

Освен да ни разсейват, технологиите могат да бъдат и много полезни. Свалете на лаптопа или телефона си някое от многобройните приложения за управление на времето. Те вършат истински чудеса!

Делегиране на дейности

Понякога няма как да свършите всичко сами, а и не е необходимо. Научете се да делегирате онези дейности, с които лесно биха се справили други, а на вас биха ви дошли в повече. Типичен пример би могла да бъде елементарна дейност като изхвърлянето на боклука. Нека това да бъде работа на партньора ви или децата ви, защото на вас това ще ви спести поне няколко минути време. Време, през което можете например да пуснете прахосмукачка у дома или пък да полеете растенията си. Съвсем честна сделка!

И докато разпределяте правилно времето си, не забравяйте да се храните правилно - основни принципи за комбиниране на храните.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: