Как да контролираме чувствата си

Как да контролираме чувствата си

Чувствата са характерни душевни белези, които предопределят човешкото поведение, излъчване и взаимоотношения между хората.

Всеки човек притежава различен праг на своята чувствителност. Докато при някои чувствата са изключително тихи и скрити, почти недоловими, то при други чувствителността е силно проявена и трудно може да бъде контролирана.

Златната среда се крие някъде между двете състояния, където чувствата се споделят открито, но същевременно се балансират лесно и не затрудняват хармоничната комуникация между индивидите.

Ето няколко ценни съвета за контролиране на чувствата

Как да контролираме чувствата си

Правилото за 10 секунди за контрол на чувствата

Макар и клиширано, правилото за 10-те секунди играе значима роля в ежедневието и може да ви спести редица проблеми или затруднени ситуации в общуването. Винаги когато чувствата ви бушуват извънредно силно, то тогава важен съвет е да си дадете няколко секунди време, преди да предприемете следващо действие.

В тези няколко секунди се опитайте да потиснете чувствата си и да отстъпите място на разума, който да ви даде рационален съвет за това, какво е най-доброто решение в конкретната ситуация. Моментните чувства могат да ви подведат и да постъпите твърде прибързано, без да видите другата гледна точка.

Правилно дишане за контрол на чувствата

Според редица изследвания дихателните умения имат ключова роля за емоционалното състояние на хората. Когато чувствата ескалират, то най-доброто решение е да поемете дълбоко въздух. Задръжте го за малко и след това издишайте. Направете го няколко пъти, докато не почувствате облекчение и успокоение.

Контролът на чувствата изисква правилно дишане. Когато дишате и издишате, вие внасяте успокоение и балансирате ума и тялото.

Уединение, за да контролираме чувствата си

Как да контролираме чувствата си

Всеки човек се е сблъсквал с неуспешен ден, затруднения в работата или друг стресови ситуации, които пораждат негативни и силни чувства. Те могат да се породят и от конфликт с близък човек или друго личностно разочарование. Във всеки от случаите, поддаването на моментните чувства не е правилното решение.

За да избегнете нежелани ситуации или конфликти, то е препоръчително да намерите уединение. Изолирайте се за малко от хората и обстановката около вас, и се занимавайте с любимо ваше хоби. Можете да почетете книга, да слушате музика, да рисувате, танцувате или да се разходите в парка. Целта е просто да прекарате това време със себе си, докато не си възстановите баланса и контрола върху собствените си чувства и реакции.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: