Как да контролираме сънищата си

Как да контролираме сънищата си

Процесът на сънуване е все още недостатъчно изучен и поради това около него все още витаят редица загадки. Те биват подсилвани от факта, че над тази значителна част от нашия живот на практика нямаме контрол.

Човек сънува постоянно, докато спи и много пъти се събужда уморен и с тревога в сърцето заради съновиденията си. Наричаме ги кошмари и те ни тревожат не само насън, но и в бодърстването.

Можем ли да се научим да контролираме сънищата си и да премахнем това, което ни травмира във времето, когато искаме просто да си починем?

Как да контролираме сънищата си

Оказва се, че много хора умеят да го правят и затова специалистите се опитват да разгадаят феномена, наречен осъзнато сънуване, да обяснят и предскажат кога и как се случва.

Това е трудна задача и засега единственото постижение се оказва информацията какво представлява осъзнатото сънуване и че то има благоприятно влияние върху душевното състояние на човека.

Специалистите по съня предлагат няколко техники, които увеличават вероятността да сънуваме осъзнато. Това означава да участваме напълно съзнателно в преживяванията по време на сън и да ги контролираме и манипулираме.

Осъзнатото сънуване може да започне по средата на обикновен сън или пък директно от преминаването от будно състояние в сън. Техниките за осъзнат сън са изработени експериментално с участието на 169 сънуващи с реален успех, като много от участниците са успели да осъществят осъзнато сънуване.

1. Техника - нужно е преди заспиване да се направи преценка на реалността с цел това да се превърне в навик и по време на съня;

2. Техника - участниците са били събудени точно след 5 часа, за да могат да заспят отново и да увеличат вероятността да сънуват;

3. Техника - редовно повтаряне на репликата, че когато следващия път сънуват ще знаят, че това е сън. Внедряването на тази съзнателна мисъл в съня увеличава вероятността да се сънува осъзнато.

Да контролираме сънищата си

Необходимо е постоянно и вяра в успеха, защото опитът е показал, че през първата седмица само 8 % са успели да сънуват осъзнато, през втората - 17 %, а през третата седмица вече 46 % са успели да направят сънищата си осъзнати.

Осъзнатото сънуване без съмнение е възможно и това отваря вратата за изследване на тайните на сънуващия мозък, а за хората това е опция да изкоренят кошмарите от нощната си почивка.

Вижте още:

- Безценни съвети за здрав сън;

- Колко часа сън са ви нужни на ден?

- Какво говорят навиците ви за сън за вас?

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: