Най-едрите породи котки

Най-едрите породи котки

Ако обичате животните, тогава със сигурност би ви било любопитно кои са най-едрите котки в света. Сигурни сме, че не сме виждали някои от тези породи котки, затова днес сме решили да ви запознаем с тях.

Сибирска котка

Тази порода е много популярна, поради безумно милия си външен вид. Тя е естествена, тоест не е кръстоска между други две породи. По характера си те са много спокойни, дружелюбни и лесно се разбират с децата и другите животни.

На тегло достигат около 5-9 килограма като традиционно мъжките са по-едри. Има случаи дори, когато достигат 12 килограма. Цената на тази порода е между 400-1000 лева.

Регдол

Породи едри котки

Този сладък приятел е родом от САЩ и се смята, че е произлязъл от кръстоска между персийска и ангорска котка. Има необикновен мускулен тонус, а освен това се причислява към категорията на дългокосместите котки.

Очите им обикновено са сиви или сини. Породата е много любвеобилна, като освен това те са много раними и бързо се привързват към стопанина си.

Изключително плашливи са, не обичат самотата и не са агресивни. Не могат да се защитят и ако ги нападне друго животно, ще се скрият беззащитно. На тегло достигат между 5 и 9 килограма като цената им е между 600 и 1200 лева за породисто котенце.

Норвежка горска котка

Както и при всички естествени котки, тоест такива които не са изкуствени кръстоски, така и при тази не може да се проследи точното произхождение.

Тези пухени сладки приятели имат много много спокоен и уравновесен характер и именно затова ще се впишат отлично във всяко семейство.

Основното изискване за отглеждането на тази порода едри котки е достатъчната физическа активност. На тегло отново достигат 5-9 килограма, а стойността на тези породисти котки достига до 1300 лева.

Турски Ван

Както се разбира и от името им, тази порода е родом от Турция. Отнасят се към среднокосместите като окраската им е 80% бяла. Класическия и най-породист вариант се смята съчетанието на бялото с малко рижаво.

Интересен факт за тези големи котки е това, че много обичат водните процедури. Породата е хипоалергенна, въпреки че е доста пухкава.

Теглото им при женските достига до около 6 килограма, а при мъжките - до 9 кг. Цената им е по-ниска в сравнение с другите по-едри породи котки, а именно около 200 лева.

Мейн куун

Най-големите котки в света

Сигурни сме, че всеки е чувал за тази наистина едра порода. Те са изключително пухести и имат сладки четчици на ушичките.

От друга страна пък имат много суров вид все едно това не е котка, а истински началник, което ги прави безумно сладки. В действителност те са много мили, добри и предани животни.

Добре се разбират с малките деца и с другите животни. Теглото им достига до цели 11 килограма.

Чаузи

Това са удивително красиви домашни любимци, които в действителност са изкуствена кръстоска на тръстиковата и абисинската котка.

Именно поради това 1 и 2 поколение са най-големи, но и най-много приличат на дивите си роднини по бурния си темперамент. Поради тази си особеност се препоръчва да се отглеждат в къща.

След 3-то поколение те вече са по-спокойни и могат да бъдат отглеждани в апартамент. Много са умни и лесно се поддават на обучение. Разбират се добре с децата и другите домашни животни.

Интересен факт е това, че това е сравнително нова и рядка порода котки. Теглото на 1-то поколение може да достигне до цели 12-15 кг, докато на третото то е 6-9 кг. Цената на тези породисти котки е около 3000 лева в зависимост от родословното им дърво.

Савана

Едри котки

Това е хибридна порода, като въпреки високата цена, има доста желаещи да се сдобият с мини вариант на домашния леопард. Днес именно породата Савана са най-едрите котки в света и едни от най-скъпите.

Каракет

Не бива да се бърка с породата Каракал. Тя отново е хибридна, но въпреки това тези котки са изключително красиви и грациозни. Кръстоска са между див каракал и абисински котки.

На ръст те могат да достигнат до 50 см и тегло от около 15 килограма. Интересен факт е, че за разлика от други хибридни животни, тези не са агресивни дори и в първото си поколение, което си е голям плюс.

Те са много интелигентни животни, но са изключително скъпи и цената им достига до цели 15 000 лева.

Британска късокосместа котка

Това е една от най-старите породи котки в света. Живеят изключително дълго до около 20 години и са много рядка порода (сравнение с другите).

Спокойни са като темперамент и никога не скучаят, дори ако са сами вкъщи. На тегло мъжките достигат около 4-8 килограма, а женските 3-7 кг.

Курилски бобтейл

Представителите на тази порода едри котки много обичат активните игри, в това число и гоненето на играчки и връщането им на стопанина.

Те са много интелигентна и добра порода. Те са късоопашати котки с дължината на опашката около 3-8 см. На тегло мъжките достигат до 7 килограма, а женските - 5 кг.

Безспорно котките са едни от най-обичаните и предпочитаните домашни любимци. Ако и вие сте решили да се сдобиете с един по-едър питомец, тогава вече знаете кои са най-едрите котки в света и ще ви е лесно да изберете вашата порода.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: