Основни правила на вегетарианството

правила на вегетарианството

Днес вегетарианството става все по-популярно в целия свят, като доста хора решават да минат на този начин на хранене по ред причини. Едните например категорично не желаят да се хранят с месни продукти, докато другите пък решават да се погрижат за здравето си. Във всеки един случай вегетарианските диети стават все по-популярни по целия свят.

Основни правила на вегетарианството - вижте повече в следващите редове:

1. Яжте колкото се може повече зеленчуци и плодове, хранейки се по 5 пъти на ден;

2. Консумирайте основните си ястия с картофи, хляб, ориз, тестени изделия или други въглехидрати поне два пъти на ден;

3. Изберете храни с ниско съдържание на мазнини и захари, като например соеви напитки и кисело мляко;

4. Не забравяйте за бобовите растения. Трябва да се консумират поне 1-2 пъти на ден като основно ястие;

5. Пийте много течности. Най-малко 6-8 чаши вода на ден;

6. Ограничете приема на храни и напитки с високо съдържание на мазнини, сол или захари.

Изборът на балансирана диета по време вегетарианството зависи изцяло от вашия избор, но все пак е важно да запомните, че при него трябва да спазвате стриктен подбор към храната Изключително важно е да консумирате храни, които са богати на веществата, които се съдържат в месото, за да запълните липсата им.

Това са протеините, желязото, омега-3 мастни киселини, витамин B12 и други. Хранителният режим, който се основава на вегетарианството, и е добре балансиран, може да се прилага неопределено време. Важно е да помните, че дори и при вегетарианството е много важно менюто ви да е разнообразно и да не пренебрегвате да консумирате такива продукти, които ви помагат да си набавите жизненоважните за организма ви вещества.

вегетариански протеин

Интересен е фактът, че хранителният режим без консумацията на месо влияе положително на здравето, включително намалява риска от:

- диабет;

- инфаркт;

- наднормено тегло;

- хипертония;

- лош холестерол;

- рак.

Имайте предвид обаче, че ако сте бременни или кърмите, тогава все пак е редно да се консултирате първо с лекар преди да решите да преминете към вегетарианство.

При необходимост ще ви бъдат предписани различни витамини и хранителни добавки, които е важно да приемате в този период, които също така ще ви заредят с достатъчно енергия.

Ако сте над 50 години, тогава също е добре да се консултирате с лекар, тъй като в тази възраст се отключват редица хронични заболявания и трябва първо да ви прегледа специалист.

В случай, че сега решавате да преминете към вегетарианство, тогава трябва да се постараете максимално да замените месото с продукти, които са богати на тези вещества.

Наблегнете на зърнените и бобовите култури. И не забравяйте за едно от най-важните правила на всеки хранителен режим, а именно ако се почувствате зле, тогава веднага се консултирайте с лекар. Не бива да превръщате тази ви идея във фикс, ако виждате че не се чувствате добре.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: