Здравословни ползи от консумацията на зеле

Ползи от консумацията на зеле

Един от първите известни на хората зеленчуци е зелето. Появата му е наистина много древна, около 4000 години преди Христа в Китай. Около 600 години преди новата ера келтите го пренасят в Европа, а през ХVІ век мореплавателят Картие го занася и в Америка.

Трябва да се уточни, че зелето, както и много други зеленчуци, има различни разновидности. Отделните видове се различават както на вкус, така и като употреба. Може да се опита зелено зеле, зеле напа, червено зеле, къдраво зеле, брюкселско зеле и други.

Всички видове зеле имат своите полезни свойства. Те се дължат на хранителния състав на зелето. Ето най-важните полезни съставки на вкусния зеленчук.

- Глутамин - глутаминът е аминокиселина със силно противовъзпалително действие. Той облекчава различни дразнения, алергии, кожни заболявания и дори проблеми със ставите;

- Антиоксиданти - богатството на антиоксиданти е забележително. Те предотвратяват злокачествените заболявания. Молекулите на антиоксидантите инхибират окисляванията и така предпазват от болести. Рискът от рак на гърдата при жените, хранещи се често с цветни зеленчуци, в които присъства зелето, значително намалява;

- Полезно за стомаха и червата - при нередовен стомах се препоръчва консумацията на зеле, а зелевият сок при заболявания като стомашна язва. Глюкозинолатите, изотиоцианатите, понифенолите в зелето подобряват работата на чревния тракт и укрепват стените на червата;

Здравословни ползи от консумацията на зеле

- Съдържа витамини - бета-каротинът е във високи дози в зелето, а той се превръща във витамин А, който подобрява зрението. Съдържанието на витамин Е също е значително и подпомага кожата и снабдяването на клетките с кислород. Витамин В се грижи за нервната система и поддържа метаболитните процеси. Витамин К има противовъзпалително действие;

- Богатство на микроелементи - калцият, магнезият, калият в зелето подпомагат костите и опорно-двигателния апарат. Редовната консумация на зеле се препоръчва за профилактика на остеопорозата;

- Буфер пред тежките метали - това се отнася до червеното зеле. Екстрактът от листата му съдържа антоцианин, който регулира токсичното действие на тежките метали;

- Ползи от киселото зеле - киселото зеле е не по-малко полезно от прясното. В древността с него лекували безсъние и рани. То е полезно за чревната микрофлора и пази от рак на дебелото черво. Може да съхранява витамините 8 месеца.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: