Сезонът на пресните плодове, зеленчуци и салатите е тук. Единственото, което може да ви попречи да се насладите на вкуса и ползите им, са нитратите и пестицидите.
В сезона на пресните салати и изобилието от плодове се стремим да зареждаме хладилника с полезните храни. Консумацията им ни прави по-здрави, енергични, помага ни да влезем във форма. Закупените от супермаркетите продукти обаче често съдържат големи количества пестициди и нитрати и трябва да внимаваме. Ето защо е важно да обърнете особено внимание на почистването на салатата преди консумацията.
Най-честият начин да се справите със замърсителите по свежите продукти, е измиването със студена вода. Тя премахва 75 – 80% от пестицидите.
Плодовете като грозде, ябълки, сливи, манго, праскови, круши и зеленчуци като домати, спанак, зеле изискват 2 до 3 измивания. От решаващо значение не е само температурата на водата, а по-скоро триенето на продуктите за премахване на остатъците от пестициди. Ако не белите краставиците, тиквичките, патладжаните, това важи и за тях.
Плодовете и зеленчуците трябва да се търкат с ръце или с помощта на твърда четка за най-малко 30 секунди. Също така една много добра идея е да измиете продуктите със солена вода. Това е един от най-лесните и най-рентабилни начини за премахване на някои пестициди от продуктите.
За целта в подходящ дълбок съд сипете студена вода и 1-2 с.л. сол. Разбъркайте и поставете желаните продукти. Ако например това са репички или ягоди, предварително премахнете листата. След 30 минути може да ги изплакнете с чиста вода и да ги консумирате без никакво притеснение.