Яденето с ръце може и да не се счита за един от най-приличните жестове у нас. Той обаче се оказва изключително здравословен.
В Африка, Близкия изток и Азия хората ядат с ръце. Те не използват вилици, лъжици и ножове. И определено има защо. Храненето с ръце ни носи няколко страхотни ползи.
На нация, която е свикнала да яде почти всичко с прибори, храненето с ръце може и да се стори странно. Това обаче е един добър навик, макар родители, баби и дядовци цял живот да са ни убеждавали в обратното.
Според индийската система за грижа за здравето Аюрведа храненето е чувствен процес. Той ангажира всички сетива - зрение, мирис, слух, вкус и усет. Освен това има връзка между храната и тялото, ума и душата. И всеки от пръстите ни представлява продължение на един от петте елемента. В галерията горе вижте с какво се свързва всеки пръст.
Когато ядем с пръсти, ние засилваме всички сетива - на допир, мирис, слух, зрение и вкус. Колкото по-често го правим, толкова по-активни стават те. В един момент това води до единение на всички сетива.
Противно на очакванията, яденето с ръце е свързано и с по-високо ниво на хигиена. Хората, които поднасят храната с пръсти към устата си, мият ръцете си винаги, преди да седнат на масата. Така те се наслаждават на храната безопасно.
В същото време, когато ядем с прибори, никога не можем да сме сигурни за тяхната хигиена. Лъжици, вилици и други прибори – макар да ги мием след всяко хранене, това невинаги е старателно и те невинаги се почистват добре.
Ето защо храненето с ръце се оказва по-безопасно за здравето от това с прибори.