Какво се крие зад хиджаба: Истината за живота на арабките

5 от 5 Снимки

5. Сватбена церемония


Във всички арабски страни булката и младоженецът празнуват отделно. Мъжката и женската сватба са в различни дни. Мъжката церемония е семпла – с чай, кафе, вечеря и разговори. Продължава не повече от 4 часа. Женската сватба обикновено се прави в зала, с музика и сервитьори. Тя е лъскава и е повод за показване на диаманти, дизайнерски обувки и луксозни вечерни облекла. На това събитие има само жени, поради което няма хиджаби и всички са открити. Дори обслужващият персонал трябва да е съставен само от жени. Ако все пак има певец, той пее зад екран или в съседната зала. Посещението на съпруга е предварително обявено, за да могат всички жени да се покрият с абаи. Ако идва с роднини от мъжки пол – булката също трябва да се покрие.

Що се отнася до сватбените подаръци, забранено е всичко, свързано с алкохол, дори чаши. Най-често се подаряват различни ръчно изработени произведения на изкуството, коприна и златна бижутерия.

Арабките, полигамията, харема, хиджаба – тези понятия са така далечни за нас, че ни изглеждат като мистерия. Макар да сме чували какво ли не за тази екзотика, оказва се, че повечето неща изобщо не отговарят на истината.

За един чужденец е трудно да разграничи фактите от митовете. Всички сме слушали за липсата на права и образование, купищата диаманти и забулването на арабките от ранна детска възраст.

Истината е, че светът се развива дори и там, и нещата стоят по малко по-различен начин, отколкото си представяме.

Вижте в галерията ни каква всъщност е реалността, скрита зад обезличаващия хиджаб.

3.5
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: