Кратка биография на Джеки Чан

Кратка биография на Джеки Чан
Снимка: dasym

strongДжеки Чан е роден в Хонг Конг с името Чан Кунсан през 1954 година, а когато е на седем години той започва да се занимава с акробатика, театър и не на последно място - с бойни изкуства. По-късно Джеки Чан създава свой стил по бойни изкуства, в който са съчетани освен традиционните движения и комични ходове. Това му носи истински успех не само в Азия, но и в САЩ.

Когато е на седем години, Чан е записан в интернат в Китай, докато родителите му са работили в Австралия.

През следващите десет години от своя живот, забележителният актьор е изучавал бойните изкуства – актьорът неведнъж е споменавал, че в интерната е подложен на строга дисциплина. При лошо изпълнение, възпитателите в интерната са прилагали и физически наказания на децата.

През 1962 година излиза и първият филм, в който Чан взима участие – Big and little Wong Tin Bar. Тогава е едва на осем години, но очевидно прави впечатление с актьорския си талант, защото след това невръстният актьор е участвал в няколко музикални филма. По време на обучението си в интерната Чан е учил и пеене.

Известно е още, че той е бил част от масовката на филма Яростен юмрук 1972 година, в който участва небезизвестният Брус Лий. След като Брус Лий умира неочаквано през 1973 година, Джеки Чан е възприет като негов възможен наследник в хонконгското кино. Актьорът се е снимал в няколко кунг-фу филма. Всъщност за Чан се е говорило като за наследника на Брус Лий, преди големият актьор да почине.

По-младият актьор обаче иска да излезе от тази сянка и да покаже, че има и други качества – започва да комбинира забележителните си умения в бойните изкуства с комедия. Известно е, че актьорът изиграва всички свои каскади сам. Талантът му да съчетава комичното с бойните изкуства успява да го извади от сянката на Бурс Лий и Чан показва едно друго свое лице, което му носи истински успех.

Джеки Чан

Едни от първите му филми днес са смятани за класика – Змия в сянката на орела, Шаолинци, В лапите на смъртта и др.

През 80-те и 90-те години Джеки Чан решава да се прояви не само с актьорските си умения – започва да режисира филмите си, изявява се и като сценарист. Едни от най-известните му филми са лентата от 1983 година – Проект А, Полицейска история, излязъл две години по-късно – през 1985 година, и др.

Работата на актьора и фактът, че сам прави всички свои каскади, са му донесли и доста беди – той твърди, че е счупвал поне по веднъж всяка кост в тялото си. През 1986 година Чан пада от 12 метра и си счупва черепа. Филмът, който е сниман тогава е Доспехите на Бога.

През 1995 година Джеки Чан създава свой комикс герой, който е главната фигура в поредицата Spratan X – комиксът присъства във всяка будка за вестници в Азия, а също и в САЩ. Най-голям успех в САЩ обаче му носи петият англоезичен филм, в който актьорът участва – това е лентата Сблъсък в Бронкс, който излиза през 1996 година.

Само след първия уикенд след премиерата филмът събира повече от десет милиона долара и естествено се изстрелва на първа позиция в бокс офиса. След този успех следват няколко филма с участието на Джеки Чан, които не успяват да повторят постижението на Сблъсък в Бронкс.

Това обаче се променя, когато през 1998 година излиза екшън-комедията Час пик. След това актьорът участва и в други хитови ленти, сред които е филмът Шанхайско слънце. През лятото на 2001 година Чан се снима във втората част на Час пик – известно е, че актьорът е получил солиден хонорара от 15 милиона долара. Освен хонорара актьорът е получил и процент от приходите на лентата.

Следват още филми, в които Чан оставя следа заради безспорните си качества на комедиен актьор и забележителните си умения в бойните изкуства. Той има няколко награди, сред които е и призът за най-добра екшън звезда на Световните награди за каскадьори. Чан има и своя звезда в Холивудската алея на славата.

В личен план – актьорът има две деца, една дъщеря от предишна своя връзка и син от сегашната си съпруга.

Актьорът, сценарист и режисьор Джеки Чан е познат и като филантроп – през 2006 година обявява, че след като умре, половината от имуществото му ще бъде дарено за благотворителност.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: