Какво не трябва да ядем и пием при подагра?

Какво не трябва да ядем и пием при подагра?

Наричана още „болестта на богатите“, подаграта е заболяване, характеризиращо се с пристъпи на остри възпаления на артрит с болезнена и оточна става. Заболяването се поделя на две разновидности – първична и вторична подагра.

Подагра или "подагричен артрит" е форма на артрит, която се проявява поради нарушения в метаболизма на пикочната киселина. Основните характеристики на подаграта включват ускорен метаболизъм на пикочната киселина, образуване на кристали мононатриет урат, поява на възпаления и болка, системни симптоми като остра болка, оток и възпаления.

При подагра е важно да се избягва консумацията на храни и напитки, които могат да повишат нивата на пикочна киселина в организма, тъй като този процес може да изостри симптомите и риска от пристъпи на болестта. Храните и напитките, водещи до повишаването на пикочната киселина, са тези, които са богати на пурини.

Храните, които да избягвате при подагра

Ето кои храни и напитки трябва да се избягват при подагра:

Алкохолът е забранен при подагра

Алкохолът, особено бирата, може да увеличи нивата на пикочна киселина и увеличи риска от пристъпи на подагра. Опитайте се да намалите или избегнете консумацията на алкохол.

Месо и риба с високо съдържание на пурини

Забранени храни при подагра
Снимка: Нина Иванова Иванова

Храни, богати на пурини, като червено месо (особено говеждо и свинско), органични меса (като бъбреци и др.), сардели, скумрия и сардели, могат да насърчават образуването на уратни кристали в ставите и околоставните тъкани. Вместо тях, предпочетете по-леки източници на протеин, като пилешко месо и тофу.

Захар и фруктоза влошават подаграта

Газирани напитки и храни с високо съдържание на фруктоза могат да увеличат риска от подагра. Избягвайте газирани напитки, сладкиши и храни, които съдържат голямо количество захар.

Храни с високо съдържание на мазнини

Храни с високо съдържание на мазнини, като пържени храни и бързи храни, могат да засилят възпалението и съответно симптомите на подагра. Опитайте се да избегнете или ограничите консумацията на тези храни при подагра.

Полезни храни и съвети при подагра

Подагра позволени храни

Вместо това, при подагра наблегнете на:

Храни с ниско съдържание на пурини

Такива храни са ядките, фъстъченото масло, картофи, ориз, пълнозърнести паста и хляб, кисело мляко, пресни плодове и зеленчуци, яйца, мазнини като зехтин и масло.

Висок прием на вода помага при подагра

Пиенето на достатъчно вода може да помогне на организма да измива излишната пикочна киселина и да предотвратява образуването на уратни кристали. Важно е да приемате най-малко 8 чаши вода на ден.

Вижте още:

- Тези полезни храни са токсички;

- Основни принципи за комбиниране на храните.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: