Защо не трябва да ядем, когато не сме гладни

Защо не трябва да ядем, когато не сме гладни

Гладът съществува, за да ни подтиква да ядем, когато тялото ни се нуждае от енергия. Но колко от нас ядат само когато са гладни, бъдете честни!

Не, не става въпрос само за ситуацията, когато поръчате десерт за кафе, защото седите в кафене с приятел, или защото сте на бизнес обяд по "никое време".

Говорим за всички ситуации, когато започвате да ядете, без да чувствате глад, тоест във всяка ситуация на диета или „хранителна система“.

Правилата за хранене ни предписват „яжте на всеки 2 часа“, „яжте 4 пъти на ден“, „не яжте след 20.00 часа“, „задължително закусвайте“. При всички набори от правила за хранене има едно общо нещо - повече или по-малко незабележимо насилие над тялото. А тялото никога не реагира положително на насилието.

Ново проучване на Дейвид Гал, доцент по маркетинг в Университета на Илинойс в Чикаго, установи, че студентите, които не са били гладни преди хранене, са имали по-високи нива на кръвната захар от тези, които са били умерено гладни.

С други думи, когато ядете диетична храна "на час", рискувате да получите същия скок на инсулина, както от торта, изядена с удоволствие. Последиците са нестабилност на метаболизма, настроението, теглото, пристъпи на глад, водещи до лакомия, присъщи на диетичното поведение и по други причини.

Ето защо всеки път когато ядете, тялото ви се сблъсква с прилив на хранителни вещества - мазнини, протеини и въглехидрати, известни още като захари. В отговор тялото ви (с панкреаса начело) отделя набор от хормони, които, наред с други неща, изтеглят тези хранителни вещества от кръвния поток и ги карат да работят в тялото или ги съхраняват за по-късна употреба. При нормални обстоятелства кръвната ви захар ще се покачи след хранене, но размерът на този скок ще бъде намален от тези хормони.

Размерът на повишаването на кръвната захар след консумация има значение за вашето здраве. Ако двама души имат еднакво средно ниво на кръвната захар, този с по-високи пикове на захарта обикновено ще изпитва повече здравословни проблеми.

Защо не трябва да ядем, когато не сме гладни

Досега хората смятаха, че скоковете на глюкозата след консумация зависят до голяма степен от няколко фактора – колко калории приемате, гликемичния индекс на тези калории и метаболизма на тялото ви. Е, сега трябва да помислим за четвърти фактор.

Според проучването на Дейвид Гал, когато хората ядат, без да са гладни, изпитват по-резки скокове на захарта, отколкото когато ядат същия брой калории, докато са гладни. Така че следващия път, когато хвърлите критичен поглед към колежка от работата, който хрупа кифличка с канела, докато вие прилично ядете задушени броколи от купа, имайте предвид: ако колежка яде, защото е гладна и иска кифличка, тя ще донесе на тялото и много повече полза, отколкото на вашето - вашите броколи.

Добрата новина е, че ако ядете, докато сте умерено гладни, тялото ви ще се справи по-добре с всички тези хранителни вещества.

Друго предимство в полза на интуитивното хранене:

- яжте само когато сте гладни;

- спрете, когато сте сити;

- яжте точно каквото искате.

Само при тези три условия храната ще донесе максимална полза на тялото ви. Ако често похапвате, защото сте гладни, опитайте нещо с нисък гликемичен индекс - като ядки или сирене. Вашият панкреас ще ви благодари!

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: