Какейбо ни учи да организираме бюджета си по японски

Какейбо ни учи да организираме бюджета си по японски

Домашният или личният бюджет е тема, до която всеки опира, защото се налага да бъде организирано и проследявано финансовото състояние - лично или семейно. Домашното счетоводство се отдава повече или по-малко на всеки и в този ред на мисли японският опит, познат с термина Какейбо, може само да бъде полезен.

В буквалния си превод терминът Какайбо идва от японските йероглифи и буквално значи счетоводна книга за домакинството. Авторството е на японска журналистка - Хани Матоко. Целта на метода е да се осигури аналитичен подход и прегледност в управлението на разходите на домакинствата, за да може семейството да генерира и спестявания.

По същество Какейбо е списък на ежедневните разходи и цели добра отчетност. Може да се прави такъв регистър на база месечна, годишна или дневна отчетност.

За месечния бюджет може да се създаде отделна таблица по категории разходи, която да даде ясна картина къде се коренят проблемите с разпределение на бюджета.

Основните категории в този регистър са:

- Основни разходи - наем, транспорт, храна, медицински разходи, битови сметки;

- Незадължителни разходи - козметика, подаръци, мода;

- Култура и забавления - клубове, кафенета и ресторантни, книги, увеселителни занимания;

Какейбо пестене на пари

- Извънредни разходи - ремонти, неочаквани покупки на битова или друга техника, медицински разходи за неочаквано възникнали нужди

Тези списъци дават възможност да се разбере кое перо в бюджета трябва да се коригира, за да може следващия месец да се състави по-адекватен регистър на отделните разходи.

Какейбо позволява да се спестяват средства, като се категоризират правилно разходите и се ограничи прекаленото харчене за определена нужда, което обикновено е ненужно.

Стриктното спазване на тези правила не е лесно, но следването на такъв метод помага да се подобри начинът на разпределение на парите, да се създаде стабилна система на спестяване и да се създаде финансова дисциплина. Финансово осъзнатият човек може да се грижи адекватно за нуждите си с оглед на възможностите си.

Какейбо организира добре семейния или личния бюджет и дава спокойствие за планиране на разходите, контролира баланса между приходи и разходи и помага за спестяването на месечна база.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: