Доказани ползи от приема на аспирин

прием на аспирин

Ацетилсалициловата киселина или спирин/аспирин, както още се нарича, е едно от най-разпространените видове болкоуспокояващи лекарства. Това, разбира се, не е случайно. Освен, че е бюджетен и може да се намери във всяка аптека, може да бъде закупен без лекарско предписание. В последните години употребата на лекарството се увеличи, тъй като бяха открити редица нови доказани ползи от него.

В тази статия ще разкажем какви са видовете аспирин, които могат да бъдат намерени, както и какви са ползите от него.

Какви видове аспирин се предлагат?

Някои хора не могат да приемат лекарства под конкретна форма, например на хапчета. Производителите са се съобразили с това и към днешна дата можете да го намерите както под формата на таблетки, така и на сашета и разтворим. Произвеждат се също така специални видове от лекарството, като аспирин с витамин С. Той е предназначен за лекуване на настинки и е подходящ за лежащо болни хора. Можете да откриете също аспирин кардио и аспирин протект.

Какви са доказаните ползи от приема на спирин?

1. Аспирин за сърце

Способността на аспирина да защитава сърцето е един от най-известните му ефекти. Доказано е, че аспиринът предотвратява риска от инфаркт, а ако се консумира след прекаран инфаркт, то тогава предотвратява повторен такъв. Това е така, защото лекарството притежава способността да намалява възпалението. Препоръчително е всеки, който е претърпял инсулт или сърдечни арести, ежедневно да приема ниски дози спирин.

2. Намалява риска от образуването на някои видове рак

Лекарите от години изучават потенциала на спирина да предотвратява някои видове рак. Според учените от Университета Дюк, лекарството потиска развитието на рака на дебелото черво и въздейства на активността на тромбоцитите. Установено е, че освен намаляването на сърцето, аспиринът предотвратява образуването на рак на дебелото черво.

ползи от аспирина

3. Подобрява функциите на мозъка

Много хронични заболявания като артрит, а дори и деменция и алцхаймер, биват причинени от вътрешни възпаления. Според проучвания жените с диабет тип 2 и деменция, които са приемали малки количества аспирин с времетраене 10 години, показват много по-добри резултати в сравнение с тези, които не са приемали медикамента. Резултатите показват, че чрез приема на лекарството, деменцията прогресирала с 60% по-бавно.

4. Влияе благоприятно на диабета

Диабетът е тясно свързан със сърдечните проблеми. Хората болни от диабет тип 1 и тип 2 са до три пъти по-застрашени от инфаркт или инсулт. За намаляване риска от сърдечни проблеми в следствие на диабет, Американската диабетна асоциация препоръчва всекидневен прием на ниски дози аспирин.

5. Аспирин срещу мускулни болки

Първото нещо, което трябва да направите след усещането на мускулни болки е да вземете болкоуспокояващо. Спиринът спира сигналите за болката и задейства механизмите за защита в тялото. Противовъзпалителните свойства на аспирин ултра го прави иключително подходящ за справянето с мускулните болки.

6. Аспирин против Ковид-19

Според проучване на израелски учени, шансът за развитие на Ковид-19 може да се намали с до 29% чрез редовния всекидневен прием на аспирин в малки количества. Именно това е една от причините употребата на аспирин да се увеличи толкова в последните няколко години. Много специалисти препоръчват приема на аспирин профилактично, за да бъде предотвратено образуването на кръвни съсиреци. Освен това лекарството намалява риска от усложнения след прекаран Ковид-19.

7. Спомага за по-дълъг живот

Учените изследват ползите на аспирина в продължение на 120 години. До момента са стигнали до извода, че медикамента осигурява по-дълъг живот, тъй като предотвратява образуването на много хронични заболявания.

Ползите от аспирина са наистина много, но като всяко друго нещо, ако бъде употребяван в големи количества ще нанесе вреди. Въпреки, че за закупуване на лекарството не се изисква лекарско предписание, ние ви съветваме да се консултирате с личния си лекар преди да предприемете своеволната му консумация.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: