Защо се яде шаран на Никулден?

защо се яде шаран за никулден

На 6 декември празнуваме Никулден, а Православната църква отбелязва празника на свети Николай Мириклийски- Чудотворец. За този свят човек легендата гласи, че живял през ІІІ век, по време на управлението на император Константин Велики. Бил архиепископ на град Мир, но е роден в селце, наречено Патра, което сега се намира на територията на днешна Турция.

Младият човек останал рано сирак, защото родителите му погинали по време на епидемия. Богатото наследство, което останало за младия човек, той раздал на бедните.

Легендите го съпътстват от ранните му години. В представите на хората той вършел чудеса - ходил по вода, спирал ветровете, защото имал власт над бурите и теченията на водата. Съвсем естествено бил смятан за покровител на моряците, съществуват и много легенди как светецът спасил много кораби и моряците им.

На Никулден на трапезата се слага риба, най-добре такава с много люспи, най-вече шаран, защото тази риба се сочи за помощник на светеца. Пак според легендарна история, когато веднъж свети Николай излязъл с лодката си за риба, тя била пробита и тъй като се пълнела с вода, свети Николай я запушил с един шаран, като така се спасил от водата, която бързо пълнела лодката.

Шаранът на Никулден се слага за здраве и благоденствие, като знак за спасителната роля на рибата в живота на светия човек. Покрай подготвянето на рибата, която обикновено се завива и пече в тесто, има още много вярвания и ритуали.

Свети Николай

Преди да се сготви, люспите на шарана се махат и това се прави много внимателно, за да не пропадне имането на семейството.

Ако някой настъпи паднали рибешки люспи, той ще се разболее, това е друго поверие, свързано с никулденския шаран.

Люспите на шарана символизират парите, затова има обичай при чистене на люспите, всеки член на семейството да запази една в портмонето си, за да се умножават парите и здравето му.

Костите на рибата също не се изхвърлят. За тях има друго поверие - ако се закопаят в земята, или се пуснат по течението на река, с това ще се запази и умножи семейното богатство и благополучие.

Костта от главата на рибата наподобява кръст и затова се смята, че тя има лечителска сила. Преди време са я пришивали в шапката на новороденото, за да го пази от болести и лоши очи.

Свети Никой се чества при всички народи, а в някои традиции децата получават подаръци и бонбони от чудотвореца, ако са били послушни през годината. Трапезата с печен шаран е особено тържествена, когато в семейството има съименик на светеца, празнуващ и своя имен ден.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: