Защо пукат пръстите: Вземете калкулатор и ще разберете!

Защо пукат пръстите: Вземете калкулатор и ще разберете!

Пукането на пръстите е явление, което ни е познато под една или друга форма. Дали някой около вас го прави или вие самите имате този навик, вероятно сте се питали на какво се дължи този характерен шум.

Учени смятат, че са намерили отговор на въпроса на какво се дължи шумът от пукането на пръстите. Според тях той идва от спукване на микроскопични мехурчета в течността в ставиte на пръстите на ръката. Звучи наистина логично.

Учени от Политехническия институт в района на Париж и Станфордския университет в САЩ стигнали до това заключение. За доказването му те са използвали математически модел и калкулатор. За да го разберете, вие също ще трябва да се сдобиете с един.

Хипотезата не е нова. Тя се появява за пръв път в началото на 70-те години на миналия век. Впоследствие обаче е поставена под въпрос от редица изследвания. Те доказаха, че дори след пукането на пръсти остават мехурчета в течността.

Защо пукат пръстите: Вземете калкулатор и ще разберете!

Настоящото изследване показва истината. Оказва се, че спукването на едно-единствено мехурче е достатъчно, за да предизвика подобен шум. Това се доказва от математическа гледна точка. Всички досегашни изследвания бяха базирани само и единствено на наблюдения.

Учените са опитали са създадат математически модел, с който да опишат феномена. Тъй като той е прекалено сложен за обикновените хора, в крайна сметка е важен резултатът. А той гласи – звукът от пукането на пръстите идва от мехурчетата в ставите и тяхното шумно спукване. Доказано!

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: