Защо нощта срещу 6-ти януари е магична

Защо нощта срещу 6-ти януари е магична

Нощта срещу 6-ти януари е пълна с тайни и мистика, като в народа тя се нарича още Водици или Водокръщи (Богоявление, Йордановден). Това е много голям празник в страната ни, които всички българи честват.

Корените му се простират в миналото ни, а именно още преди Христа. Той е свързан със силната очистителна сила, която притежава вода, като днес дори е доказано това, че тя може да "помни". Българите в миналото дори са вярвали, че водата може и да "чува", а също така да сбъдва след това нашите желания.

Защо нощта срещу 6 януари е магична?

Традициите повеляват, че на 5-и вечерта след като се здрачи, трябва да налеем вода в котлето, като ако нямаме такова в нас, тогава можем да използвате дори тенджера или пък чаша в краен случаи. Важно е избраният съд да не е пластмасов, като след това той се изнася навън. Хванете съда и се опитайте да усетите водата, вдишвайки дълбоко с пълни гърди студения зимен въздух, казвайки името ви на глас. След като приключите с тази част от обичая и се приберете в дома ви, а съдът с водата оставете навън, за да се пречисти.

Точно в 00:00 излезте отново при водата и я хванете пак с две ръце, изричайки при това вашето най-тайно и съкровено желание. Помълчете малко, усещайки нейната сила, а също така си представете как би се променил живота ви, ако се изпълни мечтата ви. Материализирайте тази картинка в глава си и се потопете в нея, а след това кажете на глас Реченото ми да бъде сторено. Накрая покрийте с чиста кърпа съда с водата и се приберете в дома ви.

На сутринта отидете веднага при водата и си измийте лицето с нея, а след това отпийте, за да се сбъдне вашето желание. Благодарете ѝ смирено и отново се приберете в дома, оставяйки водата навън. Не я изливайте, като можете да полеете с нея цветята ви или да я изпиете, а също така да я разпръснете в дома ви за здраве. Тази вода се казва Наречена вода, като има силна енергийна сила, помагайки на желанието ви да се сбъдне. Може да се каже, че нейната сила е пропорционална на това колко сила сте вложили при нейното наричане, както и дали това е наистина искрената ви мечта.

Наречена вода на Йордановден

Този празник Водици може да се раздели на части. Първата е нощта на мълчаната вода, а именно от 5 януари след здрач. Втората започва на 6 януари, което се нарича Мъжки Водици и тогава мъжете се хвърлят в реката, за да извадят кръста, а малките мъжки бебета, от друга страна, се изкъпват във водата за здраве. Хвърлянето на кръста във водата в реката е стар български обичай, като това е символ на нейното животворното начало начало, като също така се вярва, че на този ден водата има силна лечебна сила.

На 7-и януари - Ивановден, е така наречения Женски Водици, като тогава се къпят съответно дамите и женските бебета, които са по-малки от 1 година. Женската утроба е символ на сътворението, като затова жените носят тази вода с котлите от "къпането", която се смята за жива и след това ръсят в дома за здраве и благоденствие на всички в семейството.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: