Защо трябва да кастрираме кучето?

Защо трябва да кастрираме кучето?

Въпросът относно кастрацията на кучето вълнува всички стопани. Основната причина, поради която се водят спорове, е това дали не е жестока и насилствена тази процедура, а също така противоестествена. В действителност обаче манипулацията е важна, но и е напълно безопасна за здравето на любимеца.

Защо трябва да кастрираме кучето?

При нея се премахват половите жлези на животно. В резултат на това престават да се произвеждат хормоните, които са отговорни за репродуктивните функции. Операцията не е опасна и не се отличава с никаква сложност. Кастрацията на куче се прави под упойка, като кучето не бива да яде 12 часа преди нея и да е напълно здраво. Продължава 20-40 минути, като е напълно безопасна и не носи никакви негативни последствия за животното.

Относно това дали е вредна или не, то трябва да знаете, че по своята природа кучетата трябва да живеят на стаи. Съответно размножителните функции не са присъщи на всички, а само на определени животни в стаята. Именно затова учените потвърждават, че използването на този метод не носи отрицателно въздействие на психоемоционалното и физическото развитие на кучето.

Освен това некастрираното животно е много по-стресирано, поради факта че не е удовлетворена неговата физиологическа потребност. Това постоянно състояние може да провокира определени заболявания при кучета.

Прекалено голяма полова активност също може да нанесе вреда на здравето. Така например много често уличните женски могат да заразят мъжките с заболяването саркома. Често кучетата се подлагат на такава операция във връзка с травматични лезии, тумори и други неразположения.

Доказано е, че кастрираните кучета живеят по-дълго, тъй като неудовлетворението полово влечение може да е много стресиращо за организма на животните, които не са преминали тази процедура. Кастрацията оказва положително въздействие и на поведението на любимеца. Той става много по-спокоен и послушен. И не на последно място, ако кастрирате кучето ви, тогава ще сведете до минимум вероятността от сериозни репродуктивни заболявания.

На каква възраст следва да се направи кастрацията?

Кастриране на куче

Ако говорим чисто физиологически, тогава е най-добре да пристъпите към тази процедура в периода на половото съзряване на кучето. Кастрацията е по-добре да се направи именно в млада възраст, тъй като организмът се възстановява много по-бързо, както и стресът за животното ще е много по-малък.

За да определите най-благоприятния период за това, трябва да се ориентирате не по породата, а по теглото на кучето.

- Кучета с тегло до 15 кг не трябва да се подлагат на такава операция преди 9 месеца;

- Тегло 15-25 кг - преди 12 месеца;

- Повече от 25 кг - преди 15 месеца.

По този начин трябва да се признае, че кастрацията за кучетата е полезна и необходима процедура. Тя помага да се удължи живота на домашния любимец, както и ще го предпази от много сериозни заболявания. Така че не бива да се притеснявате, ако обмисляте да направите тази процедура, защото тя е напълно безопасна и безвредна за здравето на кучето.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: