Правилният начин на хранене, когато не се движим много

Правилният начин на хранене, когато не се движим много

И храната, и физическата активност са есенциална част от живота на всеки от нас. Разбира се, те са индивидуални за всеки – едни водят застоял начин на живот, докато други спортуват сериозно всеки ден.

Естествено е хранителните навици да бъдат съобразени с нивото на активност, което поддържаме в ежедневието си. Нещо повече – когато тялото ни функционира правилно, то само подсказва кога е гладно и от какво се нуждае, за да поддържаме оптимално тегло.

Причината за връзката между храненето и физическата активност е зависимостта на процесите един от друг. Ако водим активен начин на живот, организмът ни се нуждае от повече гориво под формата на храна.

От друга страна, ако начинът ни на живот е застоял, трябва да намалим калориите, сравнено с хората, които тренират или извършват тежка физическа работа.

На всеки рано или късно се налага да води по-застоял начин на живот – дали заради операция или болест, или заради ситуация като сегашната, при която се налага да ограничим излизанията си.

Без значение причината, принципът е един: когато физическата активност намалява, трябва да намалее и количеството храна, което консумираме. Трябва да внесем промени в храненето при липса на движение.

Хранене при липса на физическа активност

Хората, които тренират ежедневно и внезапно спрат, трябва да намалят дневния си прием на храна с около 500 калории, в случай че у дома извършват много лека физическа активност – чистене или леки тренировки в домашни условия, например.

Тези, които са активни всеки ден, но тренират леко или не тренират, но професията им налага физическа активност, трябва да намалят калориите си с около 350 на ден.

Важно е да изчислите дневната си нужда от енергия индивидуално, тъй като тя зависят от физическата ви активност, от килограмите и височината ви, от мускулната маса, от пола и от възрастта ви.

Не само калориите са важни. Често когато нямаме възможност да излизаме, от скука хапваме повече вредни храни. Това означава пуканки пред телевизора, чипс след вечеря, шоколад в леглото, докато гледаме филм.

Тези продукти обаче имат и много калории – с тях прекаляването е изключително лесно. Когато водите застоял начин на живот, бързо ще качите килограми и ще развалите фигурата си. Затова е важно да се стремите да се храните здравословно и пълноценно.

Храненето при липса на физическа активност включва и домашно приготвената храна. Опитайте се да готвите сами за себе си и за семейството си – по този начин можете да изчислите калориите в една порция, освен това контролирате и продуктите, които консумирате.

Намаляване на калориите при липса на движение

Опитайте се да се храните с плодове и зеленчуци. Ограничете бързите въглехидрати. Вместо това увеличете дневния прием на белтъчини, които ще поддържат мускулите ви и няма да позволят загубата на мускулна маса.

Полезни са животинските източници на протеин като риба, месо, яйца, млечни продукти, важни са и растителните, като боб, нахут, киноа или броколи.

Не пренебрегвайте течностите. Стоейки вкъщи, вероятно ожаднявате по-малко, но това не е нито причина, нито извинение да намалите консумацията на вода.

Един от принципите на правилното хранене е приемът на достатъчно течности, които да ви поддържат хидратирани. Жаждата ви ще утолят и домашни чайове, леки прясно изцедени сокове, разредени с вода. Стремете се ежедневно да пиете поне по 1.5 л течности - за предпочитане вода.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: