Варианти колко дълго ще продължи пандемията от коронавирус

Колко ще продължи пандемията от коронавирус

Пренесен върху хората в края на 2019 г., новият вирус, тръгнал от китайския град Ухан, в началото на март се превърна в пандемия със стотици хиляди заразени в различни страни и хиляди загинали. Епидемиолозите смятат, че този коронавирус е по-опасен от много други заболявания, които човечеството е преживяло през последните 100 години.

Също така изследователите вече правят първите си изводи и дори прогнози. След като проучиха поведението на вируса в Китай, експертите на СЗО заключиха: в 80% от случаите респираторното заболяване, причинено от вируса, протича в лека или умерена форма. Но една пета от случаите изискват хоспитализация.

Според някои по-крайни прогнози COVID-19 е в състояние да зарази от 20 до 60% от световното население и да отнеме до 68 милиона живота. И ако китайските експерти смятат, че кошмарът на коронавируса може да бъде забравен през лятото, то американците и британците са по-малко оптимистични и са убедени, че поне цялата 2020 г. ще бъде белязана от пандемия.

За да се ограничи разпространението на болестта обаче, са необходими най-строги мерки за безопасност. Новият коронавирус е опасен, тъй като се разпространява бързо и причинява много смъртни случаи, казва Мат Бойс, старши сътрудник в Центъра за глобални здравни науки към университета в Джорджтаун.

Именно строгите предпазни мерки при коронавирус позволиха на Китай да спре рязкото увеличение на броя на заразените хора, подчертават както независимите експерти, така и експертите на СЗО. Ексклузивен скок на броя на пациентите с коронавирус тук е регистриран само в провинция Хубей.

Докато в други региони на Китай предприетите мерки позволяват да се избегнат резки скокове на болестта, както вече се случи в Южна Корея, Иран или Италия.

Досега разпространението на вируса успешно се потиска в Сингапур, Хонконг, Япония и Тайван, където се ограничава влизането в страната, идентифицират се заразените хора и незабавно се изолират под карантина, и се проследяват контактите им.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: