Важни предпазни мерки навън в условията на коронавирус

Важни предпазни мерки навън в условията на коронавирус

Вече в много европейски държави, включително и в България, на хората е позволено да излизат от дома си само ако трябва да стигнат до работното си място, при необходимост на храна, напитки, лекарства и т.н.

Всъщност е препоръчително е изобщо да не излизате.

Но, дори и да ви е предоставена възможността да работите от дома си, дори и да сте се опитали да се запасите с всичко необходимо, то рано или късно ще се наложи да си "подадете носа" навън.

Ето какви предпазни мерки трябва да предприемете с цел да опазите себе си, както и околните от зараза с коронавирус.

1. Предпазни маски

Коронаворус и предпазни маски

Има много спорове относно това дали обикновената еднократна маска за лице би ви предпазила от това да се заразите с коронавирус. Сама по себе си тя надали ще ви предпази, но ще ви попречи по невнимание да докоснете устата, носа или очите си - най-лесно достъпните места, през които коронавирусът ще ви атакува, достигайки до белия ви дроб.

Маската освен това ще предпази хората около вас, в случай че вие, без да знаете, вече сте се заразили от коронавирус. Знае се, че в повечето случаи той протича без никакви симптоми, т.е. напълно е възможно в момента вие да сте болни, но да не подозирате това.

2. Предпазни ръкавици

Използването на ръкавици се препоръчва от всички специалисти, тъй като вирусът е особено издръжлив върху всякакви материали и материи. Обръщаме ви внимание, че върху метални повърхности той може да издържи цели 12 часа, а вероятно и повече. Това означава, че трябва да сте много предпазливи с външния свят, защото някой вече носещ вируса в себе си, може да е докоснал копчето на асансьора, дръжката на врата, да се е подпрял на перилата на стълбите. Това е идеята на носенето на ръкавици.

Тъй като подобно на предпазващите маски, ръкавици все още трудно се намират, използвайте или ръкава на дрехата си, или се снабдете с хартиена салфетка, с която да можете да си помагате, когато се налага да докосвате нещо.

3. Спазването на дистанция от другите хора

Спазвайте дистанция заради коронавируса

Дистанция от тези, които ще срещнете навън, е задължителна и тя трябва да е не по-малко от 2 метра. Все пак именно дистанцирането е причината да прекарвате ежедневието си у дома.

4. Продуктите от магазина

Вируси могат да останат и по хранителните продукти, които сте напазарували в магазина. Можете да ги оставите за около 12 часа в колата си и едва тогава да ги внесете в дома си.

5. Дрехите, с които сте били навън

Перете дрехите, с които сте били навън, заради коронавируса

Когато се прибирате, винаги оставяйте обувките си пред вратата, а дрехите на терасата или директно в пералнята с цел да ги изперете. Те също могат да са заразни.

6. Миене на ръцете със сапун

Веднага измийте ръцете си със сапун, и то в продължение на поне 20 секунди. Още по-добре е, ако разполагате с дезинфектант. Тъй като това е поредният липсващ по магазините и аптеките продукт, то използвайте домашна ракия, водка или друг твърд алкохол.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: