Архитектурните творби на Антони Гауди

Архитектурните творби на Антони Гауди

Антони Гауди е не просто архитект, създал едни от най-впечатляващите сгради в Барселона, той е творец, автор на шедьоври, които никога не се забравят, защото са различни.

За да бъде разбрана тази различност, се иска наистина страхотно въображение. Архитектурните решения дават свобода на въображението и окото да възприеме сградите по начин, който отговаря на собствения натюрел и разбиране на зрителя.

Меки линии, пастелни тонове и истинска феерия от оригинални хрумвания са архитектурните творби на Антонио Гауди.

Много са шедьоврите на архитектурата, чийто създател е Гауди, но ще се спрем само на някои от тях.

Каса Батийо - шедьовър на Гауди от висока класа

Каса Батийо на Антонио Гауди

Каса Батийо, една от чудните творби на Гауди, е люспеста и често я сравняват с риба. В тази сграда няма нито прави линии, нито прави ъгли, нито прави стени. Правата линия принадлежи на хората, а кривата на Бога, твърди творецът и доказателството за това му виждане е намерило израз в тази къща.

Сградата е дом на господин Батийо, откъдето идва името на постройката, но къщата се обитава и от други хора. В архитектурата правят впечатление двете стълбища - за собственика и за останалите обитатели. Всеки елемент е уникален, той е само на тази къща и на никоя друга.

Другата основна забележителност е стъклото на последния етаж, което представлява холограма с лика на самия архитект.

Не се забравя никога посещението в тази къща, в която нейният създател посреща гостите и им маха на сбогуване. Самата фигура е видима само от определен ъгъл и това придава нотка на загадъчност на мястото.

На покрива има уникално замислено чудо - цялото море, събрано в малко пространство. Представлява малък фонтан, от който излиза тънка струйка вода и пада върху метална повърхност, осветена от лампа. Създава се усещането за море, което се мярка за секунди, а после остава само шумът на вълните по брега.

Църквата Саграда Фамилия

Саграда Фамилия на на Антонио Гауди

Първоначално сградата на Саграда Фамилия е замислена като стандартна неоготическа постройка. Гауди поема сградата през 1883 година и решава да запази основния готически скелет, но въвежда извивките, характерни за стила ар нуво. Гауди проектира 18 кули, но построените са само 8, най-високата е 170 метра. Фасадата е в стила на френските църкви от ХІІІ век, обрасла с растителност. Макар да не е завършена, тя е доказателство, че стилът на Гауди е без аналог в световната архитектура.

Каса Мила

Каса Мила на на Антонио Гауди

Както и останалите творби на Гауди, Каса Мила е странна. Тя е на вълни и напълно различна от всичко наоколо. На покрива на къщата има различни статуи, странни комини, които изглеждат като стражи, а оттам гледката към цяла Барселона е възхитителна. Самата сграда е каменна и е топла и приветлива, както градът и хората.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: