Цялостен детокс на тялото

Детокс на тялото

Детоксикацията на организма е процес, в който тялото се освобождава от вредните субстанции. Токсините могат да са много и различни видове, произведени вътрешно, приети от околната среда или усвоени чрез вредни навици.

Симптомите на нужда от детокс са много - запек, подут корем и газове, често главоболи, проблеми със съня, умора, отпадналост, слабост, болки в мускулите и ставите, мазнини в коремната област, проблемна кожа и акне, зависимост и силен апетит към вредна храна, честа смяна в настроението, хормонален дисбаланс.

Основните ползи от детоксикацията

- пречистването на черния дроб;

- намаляването на възпаленията;

- регулиране на теглото;

- възвръщане на сияйния вид на кожата;

- доброто емоционално и здравно състояние.

Тъй като съществуват много видове токсини, има и различни видове пречистване от тях. Съществуват 3 основни вида детокс.

Вътрешна детоксикация

Цялостен детокс на тялото

Човешките тела имат различни механизми за самозащита, съхранение и регенeрация. Те произвеждат вътрешни токсини, но пък имат и автоматични процеси за отстраняването им, както и такива, които пречат на натрупването им.

Тялото постоянно гори енергия, с помощта на която възстановява тъкани и сменя мъртвите клетки. Тази основна задача на организма генерира немалко количество отпадък и вътрешни токсини, които се разграждат и премахват.

Тялото работи постоянно за естественото пречистване. Но когато тези токсини са прекалено много и тялото не може да смогне, те стават опасни за него.

Изразходва се повече енергия за неутрализирането им, а те често се натрупват в органите. Влияние върху това оказват повишените чернодробни ензими, хроничните инфекции, алергичните реакции и дори приемът на лекарства.

Външна детоксикация

Цялостен детокс

Токсините зависят и от външни фактори. Често се смята, че се приемат само чрез храната и се пренебрегват и останалите източници. Те обаче се намират във всичко, дори и в дезодорантите или питейната вода.

Източници са: замърсеният въздух, тежките метали, мухъл, замърсената вода, почистващите препарати, UV радиацията. Нашето поведение и ежедневни навици могат да окажат сериозно влияние върху интоксикирането на организма.

Най-добрите начини за цялостен детокс

- Консумиране изключително на растителна храна, която ускорява метабилизма, зарежда тялото с фибри, без да го натоварва;

- Консумиране на повече топла и сварена храна - супите и бульоните са много полезни за детокс;

- Суровите ядки са изключително полезни за засищане на глада, приток на енергия и важни хранителни вещества;

- Пиене на повече вода - тя помага за по-бързо изхвърляне на вредните вещества от тялото;

- Редовна двигателна активност - обездвижването е приятел на токсините, а движението засилва метаболитните процеси, които ускоряват изхвърлянето на вредните за тялото субстанции;

- Отказ от вредните навици - алкохолът и цигарите са навици, които помагат да производството на повече токсини, а отказът от тях облекчава тялото;

- Използване на билки с естествени антиоксидантни свойства;

- Етеричните масла са приятен и лесен начин за външно прочистване на тялото;

- Използване на йонни процедури за прочистване на кожата;

- Използване на хранителни добавки с пречистващи свойства.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: