Какви са компонентите на здравословния начин на живот?

Какви са компонентите на здравословния начин на живот?

Защо здравословното хранене е важно? Защото пълноценните храни, включително плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти могат да имат полза за тялото и ума ви. Ако някога сте питали някого как да бъдете здрави, вероятно сте чували този съвет:

Придържайте се към здравословна диета

Какво всъщност означава това? Съществуват многобройни тълкувания на идеята какво е здравословен начин на живот. На практика обаче здравословното хранене е много по-просто, отколкото си мислите.

Консумация на повече растителни продукти

Много от модерните изследвания показват, че моделът на хранене на растителна основа е пътят към здравословен начин на живот. Проучванията доказват, че хората, които консумират по-растителна диета, имат по-малък риск от развитие на хронични заболявания. Изследване, публикувано през август 2019 г. в списанието на Американската асоциация по сърдечно здраве, установи, че хората, които се придържат към хранителни режими на растителна основа, имат 16 % по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания.

Това е така, защото тези диети включват повече здравословни фибри и хранителни вещества като калий, като същевременно ограничават приема на наситени мазнини и храни, повишаващи холестерола. Определението за растително хранене може да варира, но най-често включва веган (без животински продукти), сурово веганско (без животински продукти и само сурови храни), вегетарианско (без месо) хранене.

Изборът на храна влияе на психичното ви здраве

Здравословния начин на живот

Не само физическото ни здраве може получи тласък, когато дадем приоритет на здравословното хранене. Изследванията показват, че изборът на храна влияе и върху психичното здраве. Диета, богата на витамини и минерали, е свързана с по-нисък риск от психични разстройства, включително тревожност, депресия и разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност.

Хранете се здравословно и може да отслабнете

Наднорменото тегло или затлъстяването са свързани с повишен риск от хронични заболявания и възпалителни процеси в организма. Загубата на тегло може да бъде важна, ако имате висок индекс на телесна маса. За щастие следването на висококачествена диета, при която обръщате внимание на размера на порциите, също може да ви помогне да постигнете здравословно тегло. Хранете се внимателно. Спрете да ядете, когато сте сити, и не яжте прекалено бързо или по емоционални причини.

Кои диети насърчават балансираното хранене?

Какви са компонентите на здравословния начин на живот?

Следването на диета, която насърчава балансираното хранене, а не модерната диета, която определя правила и ограничения, съкращавайки цели групи храни, е по-устойчив подход към следване на здравословен начин на живот. Сред най-балансираните диети са: средиземноморската диета, както и вегетарианската диета (ако решите да се лишите месото). Избягвайте модерни диети, които имат краткотраен ефект и водят до неустойчиви резултати.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: