Възстановяване на суха и изтощена коса

Възстановяване на суха и изтощена коса

Макар в кръга на шегата Брус Уилис да е казал, че косопадът е начинът на Бог да му покаже, че е човек, то надали има някой, който би се зарадвал на подобно Божие послание.

Всички мечтаем за здрава, гъста, жизнена и бляскава коса, но за съжаление не всички сме родени с такава. А дори и да сме имали този късмет, често не съумяваме да полагаме достатъчно грижи, за да я опазим.

Когато сухата и изтощена коса вече е факт за вас, то бихме ви препоръчали следните съвети за по-бързото ѝ възстановяване. Няма място за паника, а просто полагане на достатъчно грижи от ваша страна.

Сигурно сте забелязали, че освен козметични продукти за грижа за косата, които я разделят на мазна, суха, нормална и т.н., има и такива, които са специално разработени за изтощена коса. Това е и целта им и не ги подценявайте.

Възстановяване на коса

Повдигайки въпроса за специализираните продукти за изтощена коса, то ви препоръчваме да използвате не конвенционалните шампоани и балсами, а тези които са професионални и можете да си закупите от фризьорския салон, който посещавате, от аптеката или онлайн от сайтовете, предназначени за професионална грижа за косата. И не се учудвайте, ако вместо 10 лв. за шампоан се наложи да дадете 50 лв.

Тъй като все пак не на всеки е по джоба подобна покупка, то ще ви помогнем и с други ценни насоки как да възстановите сухата и изтощена коса.

Както се досещате, ще ви покажем как да си приготвите сами домашни маски за здрава и красива коса, но преди това ще споделим, че някои типично български продукти на цена от около 3- 4 лв. също вършат чудеса. Такива са хининовата вода (използва се и за по-бърз растеж на косъма), катраненият шампоан и балсам, както и чесновият шампоан (не мирише на чесън); естествено и толкова нашумялият конски шампоан, който е около 15- 12 лв., но за работата, която върши, цената му определено е добра.

Маска за суха и изтощена коса
Снимка: Албена Асенова

Най-добрите домашни маски за възстановяване на суха и изтощена коса се приготвят от зехтин, мед, яйца, кисело мляко, бира и различни етерични масла (кокосово, бадемово, жожоба и др). Няма никакъв смисъл да ви даваме конкретни рецепти, защото който и от гореизброените продукти да решите да използвате или пък да смесите няколко продукта в една маска за коса, резултатът ще е налице.

Можете просто да разбиете 1- 2 яйца в купа и да ги нанесете върху косата си или пък да смесите кисело мляко с мед, което да използвате като маска за коса. Дори и да облеете косата си само с бира, то пак ще ѝ подпомогнете да се възстанови. Важно правило при маските е да ги оставите да действат поне 15- 20 минути, преди да ги отмиете.

И не на последно място, можете да добавите и по 3 с.л. тривитаминол в любимия си шампоан, стига да не е предназначен за честа употреба. Продуктите с тривитаминол не трябва да се прилагат повече от веднъж седмично върху косата!

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: