Здравословни ползи от ходенето боси

Босо ходене

Пред последното столетие човечеството отбелязва изключителен технологичен и научен напредък, в следствие на което начинът ни на живот се променя коренно. Все повече се отдалечаваме от общуването с природата в следствие на което физическото и психическото ни здраве се влошава.

Факт е, че благодарение на медицината днес имаме по-дълъг живот от нашите предци, но дали качеството му не е влошено драстично? В следствие на променената околна среда, инфраструктурите на градовете и културните схващания на човека, днес краката ни са пленници на неудобни обувки.

Обувките ни предпазват от наранявания и инфекции и е немислимо да живеем в модерния свят без тях, но е добре да си припомним многобройните ползи за за здравето от босото ходене.

Теорията за заземяването

Пред последните години науката започна да се взира все повече в естествените източници на здраве, в следствие на което се проведоха редица изследвания, които доказват ползите от заземяването. Това е друг термин за ходенето бос. Тази теория твърди, че когато сме в контакт със Земята, благодарение на нейната енергия, ние подобряваме здравето си. Резултатите от проведените проучвания показват, че заземяването подобрява кръвообращението и намалява възпалителните процеси в тялото.

Обувките ни изолират от Земята, в следствие на което ние натрупваме положителни електрически заряди в телата си, което може да доведе до главоболие, липса на тонус и нарушения при съня. Когато ходим боси, ние се заземяваме и по този начин се освобождаваме от статичната енергия.

Силни мускули

Ходене с боси крака

Ходенето бос има оздравителен ефект за краката и стъпалата ни. Освен, че ги прави по гъвкави и здрави, то може да помогне при болки в ставите, при слаби глезени, шипове и други.

Добър баланс

Ходенето с боси крака подобрява усещането за баланс и човек като цяло е по-стабилен, отколкото когато носи обувки. То по естествен път разпределя тежестта по цялото стъпало. За прохождащите деца е препоръчително да ходят, колкото се може повече време боси, за да се избегнат деформации на ходилото и да направят първите си стъпки с по-голяма лекота.

Масаж на ходилата

Ползи от босото ходене

Ходенето по повърхността на земята има ефект на акупунктурен масаж за ходилата. Според китайската медицина на него има множество точки и рецептори, които отговарят за различните органи в тялото. Ходенето боси е най-добрият начин да масажираме по естествен начин ходилата си и така да подобрим работата на тялото и настроението си.

Намалява стреса

Отрицателните йони на Земята неутрализират положителните йони, натрупани в тялото, в следствие на стреса, мобилните телефони и други фактори. Доказано е, че ходенето бос възстановява естествения баланс в организма, значително намалява емоционалния стрес, умората и тревожността.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: