Сигурните знаци, че сте пред нервен срив

Нервен срив

Нервните сривове в съвремието ни като че ли се приемат за нещо нормално. Все повече хора губят контрол и отдават това на натрупания стрес.

Състоянието нервен срив не е предизвикано от някакво конкретно заболяване. То няма точно определени симптоми. Понякога се появява съвсем изневиделица. И когато настъпи, тялото изпитва цялостна невъзможност да функционира в нормален режим. Както и психиката.

За това кое е нормално поведение и държание има различни разбирания. Те варират сред различните култури, региони и дори семейства. Има обаче приети норми, които всеки човек спазва. При нервен срив тези задръжки спадат.

За да се защитите от нервни сривове, то е добре да обърнете внимание на основните симптоми. Те са 16 и могат да сигнализират както поединично, така и в комбинация. Ето ги и тях:

- чувство за безпокойство;

- депресия;

- сънливост;

- раздразнителност;

Депресия

- чувство за безпомощност, безнадеждност;

- избягването на обичайни социални ситуации проблеми със сънябезсъние или повишена сънливост;

- влечение към нездравословни навици и проблеми с хигиената;

- трудности с концентрацията и паметта;

- емоционално или физическо изтощение, често без външна причина липса на мотивация и интерес към живота;

- неспособност да се получава удоволствие или удовлетворение от нещата, които по-рано са ви доставяли радост и удоволствие;

- необясними болки и обща слабост;

Тревожност

- трудности при общуване с хората суицидни мисли или мисли за самонараняване;

- липса на интерес към секс и интимност;

- флегматичност;

- плашещи спомени, кошмари;

- панически атаки.

В един момент физическият и/или емоционален стрес започва да пречи на всекидневието ни. Когато това се случи, трябва незабавно да потърсите помощ при специалист.

У нас се приема за срамно да търсиш помощ. Много хора с неохота ходят на лекар. Това е предизвикано от страха, че ще бъдат осъдени или просто са убедени, че никой не може да им помогне. Много по-добре е да се доверите на специалист, вместо да изпадате в нервен срив, от който ще пострадате както вие, така и близките ви.

Грижете се за здравето си и бъдете щастливи.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: