Колко часа сън са ви нужни на ден? Разберете само тук

Пълноценен сън

Всеки от нас се нуждае от сън, за да презареди батериите. Малцина обаче са щастливците, които получават пълноценна почивка.

Няма как да оцелеем без сън. Най-разпространеният мит е, че, за да е здрав, човек се нуждае от точно 8 часа сън на ден. Оказва се обаче, че цифрата варира спрямо възрастта.

Количеството сън, което трябва да се стремите да си осигурявате, е пряко зависимо от годините ви. За да установи точните параметри, националната фондация по съня на САЩ е провела изследване, което да установи в кои периоди от живота ни колко сън ни е нужен. Изследването е протекло в рамките на една година. Резултатите доведоха до съставяне на таблицата, която може да видите в нашата галерия.

Спане
Снимка: zdrave.to

До изследването доведе факта, че липсата на достатъчно сън е един от големите проблеми на нашия век. В САЩ 40% от населението страда от остро недоспиване, а 60% от жените никога не могат да се наспят. Не само недостатъчният, но и прекалено дългият сън могат да доведат до повишен риск от различни заболявания – кардиологични, ракови или психични натоварвания.

Липсата на достатъчно сън, както и прекаляването с него, влияе на ясното мислене и е причина за трудното овладяване на емоциите. Съненото състояние, което е характерно при хората, които спят недостатъчно, възпрепятства изпълнението на служебните задължения, вреди на взаимоотношенията в семейството и в последствие е причина за проблеми в поведението като изменчиво, непостоянно настроение, сприхавост, раздразнителност и депресия.

Ето защо е добре да вземем под внимание указаните часове в таблицата и да ги спазваме - за един по-добър, здрав и щастлив живот.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: