Как да си изберем перфектната бална рокля?

Как да си изберем перфектната бална рокля?

Бална рокля една жена слага обикновено един път в живота си. Разбира се, не и ако е принцеса, или ако не получава често покани за официални събития.

Извън шегата обаче, абитуриентският бал е първото по-значимо събитие в човешкия живот (следват сватбата, раждането на детето и прочее). Затова то трябва да бъде паметно. Всяко момиче с трепет очаква този ден. Приготовленията често започват месеци по-рано, те са разточителни и изморителни.

В днешно време има толкова богат избор на бални рокли, че може да ни се завие свят. Важно е, когато търсите бална рокля, да съобразите няколко неща: формата на тялото си, от какъв плат да е изработена, какъв цвят да бъде и т.н.

Не забравяйте да търсите удобна рокля, тъй като денят на абитуриентския бал е много дълъг.

Подбрали сме няколко съвета за бъдещите абитуриентки как да подберат най-добата бална рокля за себе си:

1. Изберете какъв тип рокля искате

Изберете своята бална рокля

Разгледайте различни списания, снимки в интернет или каквото още ви дойде на ум. Така ще получите вдъхновение за модела рокля, който искате. Инспирация може да получите и от тоалетите на звездите от червения килим. И още нещо важно – пробвайте модели рокли, които не сте набелязали предварително. Ще се изненадате от резултата.

Най-доброто време да започнете да търсите рокля за бала си е три-четири месеца по-рано. Така ще имате достатъчно време да пробвате и за евентуалните корекции, които ще бъдат необходими по роклята.

Ако не откриете вашата рокля още в първия магазин, не се отчайвайте – тя е някъде там и ви чака.

2. Подберете плата на роклята

Изберете по-изискани платове за вашия тоалет, например сатен, коприна, шифон, дантела. Тези платове не запарват кожата ви, а освен това са много стилни и правят дрехите ви да изглеждат по-скъпи.

Прическа за бала

3. Определете бюджета за роклята

Внимателно обсъдете с родителите и семейството си какъв бюджет може да отделете за рокля. Съветваме ви дори самите вие да започнете да спестявате, за да облекчите тежестта от този разход. Имайте предвид, че покрай абитуриентския бал възникват още много и непредвидени разходи – обувки, чанта, бижута, грим, прическа, куверт, албум и какво ли още не.

4. Съобразете модела на роклята с формата на вашето тяло и лице

Това е едно от най-важните неща, които трябва да направите. Съобразете модела рокля с формата на лицето и типа фигура, за да сте сигурни, че ще сте неотразими. Това ще направи търсенето на перфектната рокля много по-лесно. Старайте се да подчертаете чертите на тялото, които харесвате и да прикриете онези, които не ви допадат.

В зависимост от формата на лицето ви ще определите какво да бъде деколтето на роклята. Например, ако имате овално лице, вие сте благословени, защото всички деколтета ви подхождат.

Ако имате кръгло лице, най-добре изберете V-образно деколте. Винаги избягвайте рокли с високи яки и големи колиета, тъй като те скриват врата и следователно правят лицето ви да изглежда още по-кръгло.

Ако лицето ви е триъгълно, потърсете рокля с вертикално деколте, което да добави извивки към лицето ви.

Ако имате лице с форма на сърце (остра и овална брадичка, леко изпъкнали скули, широко чело), трябва да направите лицето си да изглежда по-широко отдолу, така че изберете деколте, което очертава хоризонтална линия близо до врата: високи или широки деколтета.

Ако имате квадратно лице (квадратна челюстна линия, чело, скули със същата ширина), избягвайте квадратни деколтета.

Важно е да съобразите и каква е формата на тялото ви – ябълка, круша, пясъчен часовник или ваза.

Бална рокля според типа фигура

Ако тялото ви е във формата на пясъчен часовник - добре очертана талия, торс и ханш, имащи приблизително една и съща ширина, потърсете бални рокли, които подчертават талията: например, ако горната част на роклята е прилепната, полата също трябва плътно по вас.

Ако имате правоъгълна форма на тялото (няма определена линия на талията, раменете, бюста и бедрата с еднаква ширина), трябва да дефинирате талията си и да добавите обем както на горната, така и на долната част на тялото. Най-добрите абитуриентски рокли за вас са драпирани, с обемна пола, с A-линии и т.н.

Ако имате формата на обърнат триъгълник на тялото (малка талия, раменете и бюст по-големи от бедрата), трябва да добавите обем на долната част на тялото, за да отвлечете вниманието от широките си рамене. Можете да създадете илюзия за силует на пясъчен часовник, като носите рокли с A-линии с дълбоки V-образни деколтета, облечете рокли с по-висока талия и други рокли с обемни поли и детайли около бедрата.

Ако формата на тялото ви е круша (торсът и горната част на тялото са по-малки от бедрата), трябва да направите силуета си да изглежда като идеалната фигура на пясъчен часовник, така че потърсете абитуриентски рокли, които привличат вниманието към раменете и бюста ви и смаляват долната част на тялото: с A-линии, рокли по-обемни бюстиета, както и абитуриентски рокли с добре очертана талия и украшения, които привличат вниманието към горната част на тялото.

Ако тялото ви е с форма на ябълка (малка или никаква дефиниция на талията, горната част на тялото е по-широка от бедрата), имате нужда от рокли, които могат да създадат илюзията за по-тънка талия, като същевременно поддържате правилния баланс между горната и долната част на тялото: заложете на рокли с A-линия, ниско и широко деколте.

5. Цветът на роклята

Идеалната бална рокля

Цветът издава каква е вашата същност. Ако изберете ярък червен цвят, например, хората ще си помислят, че сте центърът на вниманието. Ако заложите на изискано черно или синьо, давате сигнал, че сте уверени. Розовото е цветът на забавлението. Важно е цветът да отразява вашето настроение.

Освен това обаче той трябва да бъде съобразен с цвета на кожата, косата и очите ви. С подходящия цвят може да прикриете и някои недостатъци – например ако сте по-пълни, черното ще създаде визуалната илюзия за по-слабо тяло.

6. Дължина на роклята

Тук също трябва да съобразите какво е вашето тяло – ако сте по-ниски, изберете къса рокля. И обратно – ако имате по-дълги крака, може спокойно да заложите на дълга рокля.

7. Финален съвет

Изберете изчистена рокля, защото в бъдеще може да ви се отдаде друга възможност да я сложите. А колкото по-натруфен е един тоалет, толкова по-малко поводи да я използвате отново ще имате.

Търсете рокля, с която да ви бъде удобно. И най-вече - да се чувствате уверени в нея. Ако смятате, че роклята ви не ви стои добре, прави ви да изглеждате по-пълни или изобщо влияе негативно върху самочувствието ви, не я купувайте. В крайна сметка това е вашият ден и трябва да се чувствате като филмови звезди.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: